Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Το κρασί βλάπτει τελικά

Ακόμη κι ένα ποτηράκι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Καθώς μετατρέπεται στον οργανισμό σε καρκινογόνο μόριο, το αλκοόλ αυξάνει κατά 168% την πιθανότητα να εμφανίσει κανείς καρκίνο του στόματος, του φάρυγγα και του λάρυγγα.

Oι πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως δεν υπάρχει κατανάλωση αλκοόλ που να μη συνοδεύεται από κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Ένα ποτηράκι κρασί την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο αυτό από 9% ώς 168%, αναλόγως του καρκίνου. Την Τρίτη, το Εθνικό Καρκινολογικό Ινστιτούτο (ΙΝCa) και η Γενική Διεύθυνση Υγείας της Γαλλίας παρουσίασαν ένα φυλλάδιο που απευθύνεται στους γιατρούς και περιέχει διατροφικές συστάσεις για την πρόληψη του καρκίνου. Στις συστάσεις αυτές, που βασίστηκαν σε μια διεθνή μελέτη του 2007 στο πλαίσιο της οποίας αναλύθηκαν πάνω από 7.000 επιστημονικές έρευνες, υπογραμμίζεται η σχέση του αλκοόλ με τον καρκίνο. Περίπου 10,8% των καρκίνων στους άνδρες και 4,5% στις γυναίκες οφείλονται στο αλκοόλ. Στη δεκαετία του 1990 πιστεύαμε ότι σε μικρές δόσεις το αλκοόλ είναι ευεργετικό για την υγεία. Όμως οι καιροί άλλαξαν. Σήμερα είναι αναμφισβήτητο ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου αυξάνεται ακόμη και με ένα ή δύο ποτηράκια κρασί την ημέρα. Ακόμη και η ευεργετική δράση του κρασιού στην καρδιά αρχίζει τώρα να αμφισβητείται. Σύμφωνα πάντως με τον καθηγητή Ντομινίκ Μαρανενσί, τον πρόεδρο του ΙΝCa, δεν υπάρχει πρόβλημα με την ευκαιριακή κατανάλωση οινοπνευματωδών. «Το σημαντικό είναι», τονίζει, «να μην καταναλώνουμε αλκοόλ, οποιουδήποτε είδους, κάθε μέρα».Ο κίνδυνος αυξάνεται με τη δόση

ΤΑ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΗ συνδέονται με αύξηση των καρκίνων του στόματος, του φάρυγγα, του λάρυγγα, του οισοφάγου, του παχέος εντέρου, του μαστού και του ήπατος. Ο κίνδυνος αυξάνεται με τη δόση. Ένα ποτήρι αλκοόλ καθημερινά αυξάνει κατά 168% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στόματος, του φάρυγγα και του λάρυγγα, κατά 28% τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου, κατά 10% τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και κατά 9% αυτόν του παχέος εντέρου. Η αύξηση του κινδύνου είναι σημαντική ήδη από το ένα ποτήρι την ημέρα, εξήγησε η Πολ Μαρτέλ, διευθύντρια ερευνών στο γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Αγρονομικής Έρευνας (ΙΝRΑ). «Η επίδραση εξαρτάται από την ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνεται και όχι από το είδος του οινοπνευματώδους ποτού». Ένα ποτήρι αλκοόλ αντιστοιχεί σε 3 cl (εκατοστόλιτρα) ουίσκι, 10 cl κρασί ή σαμπάνιας, 25 cl μπίρας.

ΤΑ ΝΕΑ

10 σχόλια:

kakos lykos είπε...

Αμάν πια, το ένα προκαλεί καρκίνο, το άλλο εμφράγματα, το παρ' άλλο εγκεφαλικά, τι μας μένει ρε παιδιά ν' ανοίξουμε τότε ένα λάκκο να χωθούμε από τώρα μέσα.
Αφού άρχισαν τώρα και αναιρούν προηγούμενες έρευνες και τα αποτελέσματα είναι εκ διαμέτρου αντίθετα, χέσε μέσα Πολυχρόνη που δεν γίναμε ευζώνοι.

ΖΕΡΒΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ είπε...

Ε λοιπόν αν είναι να πεθάνω από καρκίνο ας πεθάνω. Βαρέθηκα πια. Εγώ ξέρω ανθρώπους που πέθαναν από αυτή την αρρώστια, που δεν κάπνιζαν, δεν έπιναν, δεν έκαναν ποτέ καταχρήσεις.... Αλλού είναι η πηγή του κακού!!!!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕΣ ΓΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ.ΕΓΩ ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΠΙΝΩ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ.ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΛΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ.ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.

Ανώνυμος είπε...

AAAAA όλα και όλα... όχι και το κρασάκι... έτσι όπως τα παρουσιάζουν όλα δε μπορείς να πιείς ούτε να φας τίποτα!!!
καλύτερα να πεθάνω και να πάω ευχαριστημένη παρα να ζήσω 5 χρόνια περισσότερα και μέσα στη στέρηση!!!

everything53 είπε...

Βασικά εγώ σκέφτομαι να μην ξαναπιω κρασί, μια κι έτσι κι αλλιώς έπινα σπάνια... Άντε 2-3 φορές το χρόνο αν το απαιτεί η περίσταση.

Γενικά δεν είμαι του αλκοόλ, γι' αυτό και δεν νιώθω να χάνω κάτι με το να μην πίνω.

Ανώνυμος είπε...

ELEOS..... oxi k to krasi......

another είπε...

ε μα ελεος πια.
μη πινεις μη καπνιζεις μη χεζεις μην αναπνεεις γιατι προκαλει καρκινο/εγκεφαλικο/κοιλοπονο.
δεν μπορω αλλο πια.
λες και το κρεας ή η ντοματα που τρωω εχουν λιγοτερες παπαροουσιες μεσα.
και το καυσαεριο που ρουφαω καθε μερα ειναι τιγκα στην υγεια.
...
τα νευρα μου με πιανουν....
α, και μη νευριαζεις γιατι σου ανεβαινει η πιεση!

Αννα είπε...

Λοιπόν, τα φρούτα και τα λαχανικά ειναι μολυσμένα απο φυτοφάρμακα, τα κοτοπουλα εχουν νόσο, το μοσχαρι εχει τρέλα, τα ψάρια κάτι εχουν δε θυμαμαι...Ο αερας ειναι μολυσμένος,, το νερό ακατάλληλο , το κρασί που λέγαμε κανει καλό τώρα κάνει κακό...
Λεω να μπω σε μαι γυαλα και να ζω με ορό...
Αλλα μπα και η καθιστική ζωή στη γυαλα , πάλι δε κάνει καλο...
Ουφ αγχώθηκα (και αν αγχωθεις πάλι κακο κανεις ε;)
Και κλεισε υπολογιστη, εχει ακτινοβολία!!

everything53 είπε...

nek, να δούμε τι έχει σειρά μετά!

Yet another, το υγιεινό καυσαέριο μου άρεσε :Ρ

Άννα, ο υπολογιστής μεγάλωσε και την μυωπία μου, αλλά στο θέμα αυτό, μυαλό δεν βάζω!

Προσωπικά αν κάτι μου αρέσει πολύ, δεν με νοιάζει τι λένε οι επιστήμονες γι' αυτό.
Πάρτε παράδειγμα τους καπνιστές (εγώ δεν καπνίζω). Ξέρουν τις επιπτώσεις του καπνίσματος, αλλά δεν το κόβουν. Έτσι κι εγώ, για υπολογιστή, κινητό, φαστ φουντ, ξενύχτια, κτλ.
Απλά για το κρασί δεν μπορώ να πω ότι νοιάζομαι και τόσο.

everything53 είπε...

Κακέ λύκε, έχεις απόλυτο δίκιο, αλλά δυστυχώς δεν γίνεται να τα κόψουμε όλα.

stavroulazerva, πράγματι έχω ακούσει ότι δεν είναι απαραίτητες οι καταχρήσεις για την εμφάνιση του καρκίνου.

JK O SKPOYTZAKOS ακόμα κι αυτοί που δεν πίνουν, έχουν άλλες απαγορεύσεις, έννοια σου!

di-ne-tou όταν πρόκειται για πράγματα που θέλουμε, τότε δεν αξίζει να τα στερούμαστε μήπως και ζήσουμε παραπάνω (κάτι που δεν είναι απόλυτο).