Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2007

Η τεχνολογία μεγαλώνει τις ανάγκες μας

Φανταστείτε πως ζείτε στον προηγούμενο αιώνα. Τα μόνα πράγματα που θα ήταν αρκετά για να είστε ευχαριστημένοι, θα ήταν ένα σπίτι, ένα σύντροφο ή οικογένεια, και μια δουλειά. Όποιος τα είχε αυτά, θεωρούσε τη ζωή του τέλεια.

Τόσο απλό ε; Η μυστική συνταγή της ευτυχίας τώρα έχει αρχίσει να ξεθωριάζει.

Σήμερα για να είναι κάποιος ευχαριστημένος, εκτός τα παραπάνω, θέλει επιπλέον να έχει:
2-3 σπίτια (για αλλαγή κλίματος βρε αδερφέ), 2-3 αμάξια (ε τι, μόνο ένα; δεν φτάνει), 2-3 κινητά (τελευταίας τεχνολογίας παρακαλώ), τηλεόραση (τελευταίας τεχνολογίας επίσης), στερεοφωνικό, υπολογιστή, φωτογραφική μηχανή, δορυφορική τηλεόραση, γενικά τις πιο σύγχρονες ηλεκτρονικές συσκευές κάθε είδους, καθώς και διάφορα αντικείμενα χόμπυ (βιβλία, κάρτες, παιχνίδια, κτλ).

Και πάλι... Δεν φτάνουν! Πολλοί συνέχεια σκέφτονται ποιο κινητό θα πάρουν τον επόμενο χρόνο, ποιο μοντέλο αυτοκινήτου θα πάρουν για δεύτερο, και χίλια δυο άλλα. Έτσι δεν τελειώνει ποτέ η αναζήτηση του τέλειου...

Και σας ερωτώ λοιπόν: Δεν θα θέλατε να είχατε γεννηθεί 100 χρόνια πριν;

1 σχόλιο:

kakos lykos είπε...

100 χρόνια πριν. Να σου πω το μόνο θετικό που βρίσκω τόσο πίσω είναι ένα παρθένο περιβάλλον, καθαρό αέρα καιεξοχή ακόμα και λίγα μέτρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας, αλλά!
Αυτό το μεγάλο αλλά, μία Ελλάδα μισή σε μέγεθος από ότι είναι τώρα σκλαβωμένη ακόμα.
Πείνα, απλές αρώστιες που στην εποχή μας περνούν με ασπιρίνη, ενώ τότε μπορούσαν να φέρουν και τον θάνατο.
Ανισότητα ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες σε όλους τους τομείς...
Και άν θέλω να βρω και άλλα αρνητικά μπορώ να υπερκαλύψω τα όσα θετικά είχε το παρελθόν. Τώρα όσο για τον τίτλο, δεν είναι η τεχνολογία που μεγαλώνει τις ανάγκες, αλλά ο χαρακτήρας του ανθρώπου, αγοράζοντας 2 και 3 αυτοκίνητα δείχνει το πόσο άπληστος είναι, και δεν το κάνει επειδή τα χρειάζεται αλλά επειδή θέλει να τα επιδείξει στον διπλανό του, αυτός δεν έχει καμία σχέση με τον άλλο, που απλώς ακολουθεί την τεχνολογία και επειδή δεν τον καλύπτει πλέον το προηγούμενο, το αλλάζει και παίρνει ένα καινούργιο.