Κυριακή 30 Μαρτίου 2008

1408 (Ταινία) - Τι έγινε στο τέλος;

Μια σύντομη περίληψη:
Ένας συγγραφέας επιμένει να μείνει στο δωμάτιο 1408 ενός ξενοδοχείου. Ο διευθυντής του ξενοδοχείου προσπαθεί να τον μεταπείσει λέγοντας του ότι δεν άντεξε κανείς πάνω από μια ώρα εκεί μέσα γιατί όλοι έχουν βρει τραγικό θάνατο.

Το θέμα της ανάρτησης μου όμως δεν είναι αυτό. Είναι το (ή τα) φινάλε της ταινίας αυτής. Ακολουθούν λεπτομέρειες, οπότε όσοι δεν την έχετε δει, μην διαβάσετε παρακάτω αν θέλετε να μην γνωρίζετε σχετικά πριν την δείτε.

Την ταινία την είδα σε dvd του videoclub. Ένα άλλο πρόσωπο την είδε στο internet, όπου την είδα κι εγώ μετά. Τα φινάλε ήταν διαφορετικά, εντελώς αντίθετα το ένα με το άλλο, και στην έκδοση του internet υπήρχαν σκηνές που δεν υπήρχαν στο dvd. Δεν θα πω ποιο φινάλε αντιστοιχεί που, έτσι ώστε οι περίεργοι που θα διαβάσετε τελικά παρακάτω αν δεν την έχετε δει, να μην χάσετε την έκπληξη όταν δείτε την ταινία.

Το ένα φινάλε, έδειχνε τον πρωταγωνιστή να πεθαίνει και να πηγαίνει η πρώην γυναίκα του στη κηδεία του, και ο διευθυντής του ξενοδοχείου να κρατάει το μαγνητοφωνάκι του πρωταγωνιστή.
Το άλλο φινάλε, έδειχνε τον πρωταγωνιστή να επιζεί, και να τα ξαναβρίσκει με την πρώην γυναίκα του, και να ακούνε μαζί το μαγνητοφωνάκι του.

Μια υποθετική συζήτηση λοιπόν θα μπορούσε να ήταν η εξής:

- Έλα ρε, είδες τη ταινία;
- Ναι ρε συ, αλλά λυπήθηκα που πέθανε ο πρωταγωνιστής.
- Τι λες ρε; Δεν πέθανε!
- Με δουλεύεις; Αφού τον θάψανε!
- Καλά, για την ίδια ταινία λέμε;
- Ναι, το 1408 δεν λες; Παραγωγή του 2007;
- Ναι αυτή λέω!
- Ε, τον θάψανε σου λέω.
- Στην πραγματικότητα εννοείς; Τι έπαθε;
- Στο έργο ντε!!!
- Μα δεν πέθανε στο έργο!
- Κι όμως! Και πήγε και ο διευθυντής του ξενοδοχείου στο τέλος της κηδείας.
- Θα με τρελάνεις; Δεν πέθανε ο πρωταγωνιστής! Αφού τα ξαναβρήκε με την πρώην του!
- Πως τα ξαναβρήκε με την πρώην του, μέσα από τον τάφο;
- Κάτι δεν κατάλαβες σωστά.
- Ναι τα μάτια μου κάνουν πουλάκια.
- Μη με δουλεύεις. Αυτός επέζησε από την φωτιά, τον έσωσαν οι πυροσβέστες, και τα ξαναβρήκε με την πρώην γυναίκα του, μάλιστα τακτοποιούσαν το σπίτι που θα μείνουν μαζί και άκουσαν και οι δύο τη μαγνητοφώνηση που έκανε αυτός όσο ήταν στο 1408.
- Πότε την άκουσε την μαγνητοφώνηση; Ο διευθυντής την άκουσε!
- Που κολλάει πάλι ο διευθυντής; Δεν τον είδα καθόλου στο φινάλε του έργου.
- Μα αυτός είχε το μαγνητοφωνάκι!
- Δεν το είχε αυτός, ο πρωταγωνιστής το είχε!
- Στον τάφο του μέσα;
- Άσε τους τάφους πια! Δεν πέθανε λέμε, το έργο τελειώνει με αυτόν ζωντανό.
- Μάλλον δεν το είδες όλο.
- Δηλαδή στο βίντεοκλαμπ μου έδωσαν την ταινία μισή;
- Που θες να ξέρω;

Αν θα βρισκόταν άκρη χωρίς αποδείξεις, πολύ αμφιβάλλω...!!!

Η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι η έκδοση του internet ήταν η αρχική, η οποία πειράχτηκε πριν βγει τελικά στους κινηματογράφους (όπου έχουν κοπεί γύρω στα 15 λεπτά).
Δεν κοίταξα όμως καθόλου τα έξτρας του dvd για να δω αν ήταν εκεί μέσα οι κομμένες σκηνές και το αλλαγμένο φινάλε. Ίσως είναι έτσι...

1 σχόλιο:

kakos lykos είπε...

Οι ταινίες πριν βγουν στις αίθουσες παρουσιάζονται πρώτα σε ένα κλειστό κύκλο ατόμων κριτικών κλπ, για να αποφασισθεί ποιες σκηνές από την ταινία μπορούν να θεωρηθούν περιττές, ή ακόμα να κριθεί και το τέλος που θα έχει μία ταινία για να γίνει πιο εμπορική, η κόπια του internet μπορεί να ήταν η πρώτη κόπια της ταινίας πριν τις επεμβάσεις γι' αυτό υπήρχαν και επιπλέον σκηνές και διαφορετικό τέλος.