Κυριακή 22 Ιουνίου 2008

Έρχονται οι φορητοί υπολογιστές νέας γενιάς

Οι φορητοί υπολογιστές νέας γενιάς έχουν να επιδείξουν άλματα στους τρεις βασικούς τομείς για τους οποίους κρίνονται: μικρό βάρος, μεγάλη αυτονομία, υψηλή επίδοση γραφικών. Η μέρα σίγουρα τους χαμογελά, αφού ορισμένοι από αυτούς λειτουργούν αποτελεσματικά και στη λιακάδα!

Καλοκαίρι. Τα σχολεία έκλεισαν και τα παιδιά ξεχύθηκαν - όπως πάντα - στις αλάνες για παιχνίδι. Δηλαδή... όχι ακριβώς: Οπως διαπιστώνουν όλο και περισσότεροι γονείς, τα περισσότερα παιδιά στρώθηκαν στις οθόνες τους και βιντεο-μαχούν. Η «γενιά Υ» βρίσκει τις αλάνες της σε ιδεατούς κόσμους.

Είναι μόνο παιδικό το φαινόμενο; Μάλλον όχι, καθόσον ένα ολοένα διευρυνόμενο ποσοστό του πληθυσμού μας αισθάνεται πλέον εξάρτηση από την ευρυζωνικά συνδεδεμένη οθόνη του. Τι κι αν οι μισοί Ελληνες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για διακοπές; Το πρόβλημα και γι' αυτούς που την έχουν είναι πώς να μην αποκοπούν καλοκαιριάτικα από το «ψηφιακό ναρκωτικό τους». Το δυναμικά μεταβαλλόμενο τοπίο του κόσμου από τα παράθυρα του Διαδικτύου και οι «προσωπικές περιπέτειες» στον κόσμο των σαγηνευτικών βιντεοπαιχνιδιών είναι ακαταμάχητο αγχολυτικό και διεγερτικό.

Η λύση είναι αυτή που βλέπουμε πλέον να διαφημίζεται κατά κόρον: ένας φορητός υπολογιστής, ένα «laptop» επί το ελληνικότερον, ή «nettop» για τους ήδη ασύρματα δικτυωμένους. Ωστόσο ακόμη και με τη ραγδαία πτώση των τιμών τους, τα μηχανάκια αυτά υπολείπονται των μη φορητών υπολογιστών σε τρία σημεία: βάρος, ενεργειακή αυτονομία, επίδοση γραφικών για βιντεοπαιχνίδια. Τουλάχιστον αυτό ίσχυε μέχρι προσφάτως, καθώς το καλοκαίρι του 2008 μας ήλθε με πολλές εκπλήξεις.

Βάρος φραντζόλας, πάχος φέτας

Την καθιέρωση της «κατηγορίας φτερού» στους φορητούς υπολογιστές την επέβαλε η εμφάνιση του Macbook Air της Apple, στις αρχές του χρόνου, όταν ο επικεφαλής της Στιβ Τζομπς τον έβγαλε συγκλονιστικά μέσα από έναν φάκελο. Με βάρος 1,36 κιλά - έναντι των 3 κιλών των περισσοτέρων μοντέλων της αγοράς - και πάχος 1,94 εκατοστά κατά μέγιστο, αυτή η φέτα από ανοδιωμένο αλουμίνιο μοίρασε χτυποκάρδια στους απανταχού «νομάδες της πληροφορικής».

Προτού περάσει τρίμηνο άρχισαν να εμφανίζονται οι ανταγωνιστές: Στις 19 Μαρτίου η «σινοποιημένη ΙΒΜ», η Lenovo, παρουσίασε τον ThinkPad Χ300, με... 30 γραμμάρια λιγότερα από τον Air, στα 1,33 κιλά, και πάχος 1,8 εκατοστά! Ακολούθησε στις 11 Ιουνίου η παρουσίαση του Voodoo Envy 133, από τη Hewlett Packard (ΗΡ). Με κέλυφος από ανθρακόνημα, έχει βάρος 1,5 κιλά και πάχος 1,79 εκατοστά. Τέλος στις 17 Ιουνίου η Toshiba διακήρυξε ότι είχε τον ελαφρότερο φορητό του κόσμου, με το μοντέλο της Portégé R500-S5007V, το οποίο ζυγίζει 1,09 κιλά και έχει μέγιστο πάχος 2 εκατοστά.

Η συγκλονιστική μείωση του πάχους και του βάρους αυτών των φορητών επετεύχθη κυρίως λόγω της διάθεσης ειδικών εκδόσεων επεξεργαστών από την Intel (SP7500 ή SP7700 για τους Air και Envy, L7100 για τον ThinkPad Χ300 και U7700 για τον Portégé R500). Εκτός του μικρού μεγέθους τους, οι επεξεργαστές αυτοί διακρίνονται για τη χαμηλή κατανάλωση ρεύματος: από 12 ως 20 Watt. Αμεσο αποτέλεσμα είναι μια σοβαρή αύξηση της ενεργειακής αυτονομίας, που επιτρέπει στους ευτυχείς κατόχους αυτών των φορητών να μένουν μακριά από πρίζα από 8 ως και 10 ώρες.

Μια άλλη σοβαρή καινοτομία που υπεισήλθε στη συνταγή ήταν η αντικατάσταση του σκληρού δίσκου από μνήμη τύπου SSD (Solid State Drive), που στην περίπτωση του Portégé R500 φθάνει τη χωρητικότητα των 128 GB. Ο παράξενος αυτός «σκληρός» δεν γλιτώνει τους φορητούς μόνο από βάρος και κατανάλωση ενέργειας, αλλά τους επιτρέπει και να «ανεβάζουν» το λειτουργικό σύστημα ταχύτατα. Το μειονέκτημά του είναι ότι... κοστίζει. Ετσι τα εν λόγω μοντέλα θα πωλούνται γύρω στα 1.500 ευρώ με σκληρό δίσκο, αλλά ως και 2.500 ευρώ όταν έχουν SSD. Διόλου αμελητέα πάντως είναι και η καινοτομία του Portégé να διαθέτει «διανακλαστική οθόνη», έναν νέο τύπο οθόνης που επιτρέπει την ανάγνωσή της και στη λιακάδα!

Ολα σε ένα;

Με αυτόν τον ρου των εξελίξεων κατά νου, πολλοί ονειρευόμαστε ήδη ένα φορητό μηχανάκι για όλες τις δουλειές. Ευκαιρίας δοθείσης, όταν στις 12 Ιουνίου 2008 το αφεντικό της Hewlett Packard, Μαρκ Χαρντ (Mark Hurd), επισκέφθηκε την Αθήνα, τον ρωτήσαμε για μια τέτοια προοπτική. Η απάντησή του ήταν αποθαρρυντική: «Πάντα θα υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες μεταξύ των χρηστών, άρα πάντα θα έχουν διάφορες συσκευές». Βολική απάντηση για έναν κατασκευαστή, αλλά ασύμφορη για τους αγοραστές. Υπήρχε πιθανότητα να κάνει λάθος;

Κατά ευτυχή συγκυρία, στις 17 Ιουνίου λάβαμε ενημερωτικό σημείωμα από τη Fujitsu - Siemens, όπου παρουσιαζόταν... το κουτί της Πανδώρας: μία συσκευή μεγέθους πορτοφολιού, ονόματι Amilo Graphic Booster, η οποία εμπεριέχει την υψηλών επιδόσεων κάρτα γραφικών ΑΤΙ Mobility Radeon HD 3870, με 512 ΜΒ μνήμης GDDR3 και θύρες οπτικής επικοινωνίας DVI-Ι και HDMI. Με αυτή την «υπερτροφοδότηση», ένας φορητός τύπου AMILO Sa 3650 αποκτά επεξεργαστική ισχύ γραφικών στο 470% του κανονικού και χειρίζεται ως και 3 εξωτερικές οθόνες, ποντίκι και πληκτρολόγιο!

Αυτή η ονειρεμένη λύση προέρχεται από την ανταγωνίστρια της Intel, AMD, η οποία έχει εξαγοράσει την κατασκευάστρια γραφικών καρτών ΑΤΙ. Αρχικά η AMD σκόπευε να διαθέτει τον Graphic Booster μόνο στους κατασκευαστές φορητών, ωστόσο τώρα τα πράγματα μάλλον θα αλλάξουν. Ο λόγος είναι ότι η ταϊβανέζικη Asus παρουσίασε στις 27 Μαΐου 2008 την πρόταση της ανταγωνίστριας της ΑΤΙ, Nvidia, που είναι ανοιχτή στον καθένα. Πρόκειται για το κουτάκι με το όνομα Asus ROG XG Station, το οποίο εμπεριέχει την κάρτα GeForce 8600GT, με 256 ΜΒ μνήμης DDR3, DVI και HDTV, που μπορεί να πάρει ως και δύο κάρτες σε διάταξη SLI. Σημειωτέον ότι η συσκευή αυτή τιμήθηκε με το εφετινό βραβείο βιομηχανικού σχεδιασμού «Reddot Design Award».

Αρα... με έναν φορητό των 500 ευρώ και μια τέτοια συσκευή κόστους 300 ευρώ ανεβάζει κανείς τις γραφικές δυνατότητες μιας ταπεινής κάρτας Intel 945GM κατά 1.200% και αποκτά τον «ελβετικό σουγιά» της πληροφορικής! Προφανώς αυτό δεν το είχε υπόψη του ο κύριος Χαρντ.

Ενας τίγρης στον υπολογιστή σας

Η καταλυτική παρέμβαση των κατασκευαστών καρτών γραφικών στην ισχύ των φορητών υπολογιστών είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Στην εφετινή παγκόσμια έκθεση κινητής τηλεφωνίας της Βαρκελώνης, τον Φεβρουάριο, η Nvidia παρουσίασε κάτι που μοιάζει με επανάσταση στη βιομηχανία ημιαγωγών. Το όνομά του είναι Tegra (Τίγρης). Πρόκειται για ένα μικροκύκλωμα εμβαδού μόλις 144 τετραγωνικών χιλιοστών, το οποίο... ενσωματώνει τα πάντα (System-on-a-Chip, SoC): έναν επεξεργαστή ARM11, μία μονάδα επεξεργασίας γραφικών GeForce ULV, έναν επεξεργαστή γραφικών για την υποστήριξη ψηφιακής κάμερας, έναν επεξεργαστή βίντεο υψηλής ανάλυσης (PureVideo HD), μία μνήμη τύπου φλας Mobile DDR, έναν ελεγκτή μνήμης - απεικόνισης - ασφάλειας (northbridge) και έναν ελεγκτή εξωτερικών συσκευών. Ολα αυτά σε μέγεθος λεπτού του ευρώ!

Στη Βαρκελώνη, η Nvidia παρουσίασε την έκδοση για τα κινητά τηλέφωνα, την Tegra ΑΡΧ 2500. Η συχνότητα του κυκλώματος ήταν στα 600 MHz και παρείχε απεικόνιση υψηλής ευκρίνειας σε συσκευές με οθόνη 854 x 480 pixels, κρατώντας την κατανάλωση ισχύος κατά τι λιγότερο από 1 Watt! Ωστόσο η Nvidia έχει και άλλες δύο εκδόσεις έτοιμες: την Tegra 600 και την Tegra 650, για οθόνες με ανάλυση 1.280 x 1.024. Η συχνότητα της έκδοσης 600 έχει ανεβεί στα 700 MHz και της έκδοσης 650 στα 800 MHz, ενώ έχει προστεθεί υποστήριξη για δίσκους τύπου Compact Flash και SSD. Η πρόβλεψη της εταιρείας για τα επόμενα δύο χρόνια είναι να ενσωματώσει και υποστήριξη για κανονικούς σκληρούς δίσκους SATA. Με άλλα λόγια σε δύο χρόνια θα μπορεί κανείς να έχει έναν πλήρη φορητό υπολογιστή σε όσο μικρές διαστάσεις επιθυμεί, χωρίς... την Intel ή την AMD.

Μπροστά σε αυτή την απρόβλεπτη πρόκληση η παντοδύναμη Intel δεν έχει μείνει με σταυρωμένα τα χέρια: διαθέτει τον νέο λιλιπούτειο επεξεργαστή Atom, με το μεγάλο πλεονέκτημα ότι είναι απόλυτα συμβατός με τους γνωστούς μας επεξεργαστές σειράς x86, άρα «τρέχει» τα Windows χωρίς «μεταφραστή». Αλλά για να είναι πλήρες το υπολογιστικό μικρο-σύστημα της Intel χρειάζεται να συνδυαστούν τρία τσιπάκια, δηλαδή μέγεθος 10πλάσιο εκείνου του Tegra. Οπότε το παιχνίδι τής Nvidia γίνεται σοβαρό και από την κόντρα αυτή μόνο καλό για τους αγοραστές φορητών συσκευών μπορεί να βγει.

Εκείνο που μένει να λύσουμε, προοπτικά, είναι το πώς η περίοδος των διακοπών δεν θα μετατραπεί σε... τουρνουά βιντεοπαιχνιδιών από την μπανιέρα!
ΟΘΟΝΗ ΥΠΑΙΘΡΟΥ

Το ζητούμενο μιας οθόνης που να διαβάζεται υπό οποιεσδήποτε συνθήκες φωτισμού ταλαιπωρεί τη βιομηχανία πληροφορικής από γενέσεώς της. Η πρώτη ουσιαστική απάντηση ήλθε από τον ρηξικέλευθο «φορητό των μαθητών» OLPC. Ωστόσο η λύση που προσέφερε για ανάγνωση στη λιακάδα ήταν... ασπρόμαυρη. Τώρα ο υπερελαφρός φορητός των 2.000 δολαρίων της Toshiba, Portégé R500-S5007V, προσφέρει μια έγχρωμη λύση μέσω οπίσθιου φωτισμού από φωτοδιόδους (LED backlight).

Ο τρόπος που το καταφέρνει έχει ως εξής: Οι τυπικές οθόνες υγρών κρυστάλλων (LCD) των φορητών υπολογιστών φωτίζονται από μία ή δύο σειρές κρύων καθοδικών λυχνιών φθορισμού (CCFL) - δηλαδή μινιατούρες των σωλήνων φθορισμού που έχουμε στα γραφεία μας - οι οποίες βρίσκονται σε μία ή δύο πλευρές της οθόνης. Αντίθετα, η οθόνη του νέου Portégé φωτίζεται από σειρές φωτοδιόδων (LED) τοποθετημένες στο πίσω μέρος, οι οποίες παρέχουν πολύ πιο ισομερή κατανομή φωτισμού στην οθόνη. Ανάμεσά τους υπάρχουν λευκές φωτοδίοδοι που ελέγχουν συνεχώς την αντίθεση και τον χρωματικό κορεσμό. Οταν «διαπιστώσουν» ότι η επίδραση εξωτερικού φωτισμού μειώνει τα ποιοτικά αυτά χαρακτηριστικά της απεικόνισης «δίνουν εντολή» για ανάλογη αύξηση της φωτοβολίας των υπόλοιπων φωτοδιόδων

πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: