Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2008

Έχεις λεφτά που κάθονται; ΣΟΥ ΤΑ ΠΑΙΡΝΩ! - Δημεύουν ακίνητους λογαριασμούς!

Μερικοί άνθρωποι, κυρίως αυτοί που κληρονομούν κάποια χρήματα σε καταθέσεις όψεως, προτιμούν να μην τα πειράζουν, για να έχουν κάτι στην άκρη για περίπτωση ανάγκης. Παράδειγμα κάποιος έχει μια δουλειά, τα βγάζει κάπως πέρα, αλλά δεν έχει περιθώρια αποταμίευσης. Κληρονομεί από κάποιον συγγενή που απεβίωσε, ένα ποσό στη τράπεζα. Ας πούμε 1.000 ευρώ. Και σκέφτεται, όπως πολλοί άλλοι "αφού τα βγάζω κάπως πέρα με το εισόδημα μου, ας αφήσω αυτά τα 1.000 ευρώ στη τράπεζα για περίπτωση ανάγκης, ας μην τα πειράξω". Κι έτσι όπως μπορεί, κάνοντας το σκ*τό του παξιμάδι που λέει ο λόγος, δεν πειράζει αυτό το ποσό.
Όμως έρχεται σήμερα το κράτος και του λέει "τα λεφτά αυτά κάθονται 15-20 χρόνια, οπότε δεν τα χρειάζεσαι. ΣΟΥ ΤΑ ΠΑΙΡΝΩ!". Υπερβολή; Έτσι πίστευα κι εγώ βλέποντας ειδήσεις, αλλά λέω μήπως δεν κατάλαβα καλά... Έτσι ψάχνοντας σχετικά με το θέμα στο ίντερνετ, βρήκα αρκετές λεπτομέρειες. Συν τοις άλλοις, διάβασα το εξής:
"ΜΙΑ... ΜΑΚΑΒΡΙΑ πηγή εσόδων για τον προϋπολογισμό ανακάλυψε το υπουργείο Οικονομικών και σχεδιάζει να την αξιοποιήσει. Πρόκειται για τη δήμευση των χρηματικών υπολοίπων που βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς, οι οποίοι είναι ανενεργοί για μεγάλο χρονικό διάστημα, δηλαδή πάνω από 15 ή 20 χρόνια. Οι συγκεκριμένοι λογαριασμοί ανήκαν κυρίως σε καταθέτες που έχουν αποβιώσει χωρίς να αναζητηθούν οι καταθέσεις τους από κληρονόμους. Ο υπουργός μιλώντας χθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής είπε ότι το μέτρο θα περιληφθεί σε νομοσχέδιο που θα αφορά στις τράπεζες. Από το υπουργείο Οικονομικών θα εξετασθεί πόσοι είναι αυτοί οι λογαριασμοί, ποια είναι τα συνολικά υπόλοιπά τους, αλλά και πόσο χρονικό διάστημα έχουν απομείνει ανενεργοί. Πρόχειρες εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών κάνουν λόγο για συνολικό ποσό σε ανενεργούς λογαριασμούς που ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Η πρόταση για να περάσουν στο κράτος τα χρήματα των λογαριασμών τραπεζών, οι οποίοι δεν έχουν σημειώσει καμία κίνηση για μεγάλο χρονικό διάστημα, υποβλήθηκε από τον βουλευτή της Ν.Δ. Γιάννη Μανώλη. Ο ίδιος ζήτησε τα έσοδα από τη δήμευση αυτών των λογαριασμών να μην πάνε για την κάλυψη της μαύρης τρύπας του προϋπολογισμού, αλλά να διατεθούν για την ενίσχυση του Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, του λεγόμενου Ταμείου κατά της Φτώχειας, το οποίο δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί και θα στοχεύει στην εισοδηματική στήριξη των νοικοκυριών που ζουν με εισόδημα κάτω από 5.500 ευρώ."
(Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ - http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artid=84981).
Ακόμα και τώρα που το διαβάζω ξανά, δεν μπορώ να το πιστέψω. Πραγματικά εξωφρενικά πράγματα. Φταίει τώρα ο κόσμος αν πάρει όλα του τα λεφτά από τις τράπεζες και αρχίσει να τα φυλάει ξανά σε παλιά στρώματα κρεβατιών; Όχι πείτε μου, φταίει;

1 σχόλιο:

www.katagelies.gr/katagelies/ είπε...

Απίστευτη κλοπή και με την βούλα του νόμου. Οπως όλες οι μεγάλες κλοπές...