Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2008

Έχετε ξεχασμένα λεφτά στην τράπεζα; Τρέξτε να τα σώσετε!

Βιβλιάρια καταθέσεων ξεχασμένα σε συρτάρια και ντουλάπια αναζητούν εκατομμύρια αποταμιευτές, μετά τις σκέψεις της κυβέρνησης για δέσμευση των χρημάτων που υπάρχουν σε αδρανείς τραπεζικούς λογαριασμούς. Το υπουργείο Οικονομίας ετοιμάζει τη σχετική νομοθετική ρύθμιση, ενώ πηγές του δήλωσαν χθες ότι η απαλλαγή για τα μπλοκάκια θα ισχύσει με εισοδηματικό όριο τα 10.500 ευρώ ή 875 ευρώ μηνιαίως και μόνο για ελεύθερους επαγγελματίες.

Τραπεζικοί και νομικοί κύκλοι εξέφραζαν προβληματισμό για το κατά πόσο μπορεί το κράτος να προχωρήσει σε «δήμευση ιδιωτικής περιουσίας», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, κρίνοντας ότι είναι αντισυνταγματικό και αντιβαίνει την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί προστασίας της προσωπικής περιουσίας και οικονομικής ελευθερίας. Ανάλογες προθέσεις είχε και η κυβέρνηση Σημίτη επί εποχής ΟΝΕ προκειμένου να καλύψει ελλείμματα, αλλά όπως ανέφερε πρώην μέλος του ΣΟΕ «τα νομικά και συνταγματικά εμπόδια ήταν ανυπέρβλητα».

Κορυφαία τραπεζικά στελέχη σημείωναν ότι δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να δούμε ουρές στα γκισέ από αποταμιευτές που «ξέθαψαν» τους λογαριασμούς παππούδων και γονιών και σπεύδουν να τους ενεργοποιήσουν.

Υπολογίζεται ότι περίπου 3 εκατ. λογαριασμοί ταμιευτηρίου που έχουν από 300 μέχρι 1.000 ευρώ δεν έχουν «κινηθεί» για διάστημα τουλάχιστον μιας δεκαετίας, αλλά οι τόκοι πιστώνονται κανονικά, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να διεκδικεί από 900 εκατ. ευρώ μέχρι 3 δισ. ευρώ. Αδρανείς λογαριασμοί υπάρχουν κυρίως σε Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Εθνική, Alpha, ΑΤΕ και Εμπορική.

Οι τράπεζες θίγονται ως ένα βαθμό από ένα τέτοιο μέτρο καθώς διαχειρίζονται τα… ξεχασμένα χρήματα, τα οποία εγγράφονται στους ισολογισμούς τους. Η απόσυρση αυτών των κεφαλαίων θα προκαλούσε αναταραχή, ιδιαίτερα στην παρούσα περίοδο όπου αναζητούν εναγωνίως ρευστότητα.
Κατοχικός νόμος (ΝΔ 1195/1942) προβλέπει την παραγραφή υπέρ του Δημοσίου καταθέσεων εφόσον δεν έγιναν απαιτητές από τους δικαιούχους για 20 χρόνια. Νομικοί κύκλοι εξέφραζαν αμφιβολίες για το κατά πόσο κρίνεται σήμερα συνταγματικός. Σήμερα, οι τράπεζες περνούν σε αδράνεια λογαριασμούς που δεν έχουν κινηθεί για διάστημα από 12 μήνες και άνω και ακολουθεί έγγραφη ενημέρωση του πελάτη.

Εν τω μεταξύ, πηγές του υπουργείου Οικονομίας ξεκαθάρισαν χθες ότι η διατήρηση του αφορολογήτου ποσού για όσους αμείβονται με δελτία παροχής υπηρεσιών («μπλοκάκια») απασχολούμενοι σε έναν μόνο εργοδότη θα ισχύσει εφόσον το συνολικό ετήσιο εισόδημα από τις αμοιβές αυτές δεν υπερβαίνει τα 10.500 ευρώ. Εάν το ετήσιο καθαρό εισόδημα είναι πάνω από 10.500 ευρώ, θα φορολογούνται με 10% από το πρώτο ευρώ μέχρι τα 10.500 ευρώ και από κει και πάνω με βάση τα κλιμάκια και τους συντελεστές που ήδη ισχύουν.

E-TIPOS

Δεν υπάρχουν σχόλια: