Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2008

Πράσινο φως για αυξήσεις μισθών των ... βουλευτών

Θέμα χρόνου θεωρείται η αύξηση του μισθού των βουλευτών, που αναμένεται να φθάσει πλέον ακόμη και τα 10.000 ευρώ το μήνα, καθώς και η διεκδίκηση αναδρομικών! Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με πρόσφατη απόφασή του (3036/08), έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η νομοθετική ρύθμιση του 1997 που «μπλόκαρε» τις αυξήσεις στις συντάξεις των βουλευτών, οι οποίοι ζητούσαν να αμείβονται με όσα και οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί. Ετσι, και με τη βούλα του Συμβουλίου της Επικρατείας η βουλευτική αποζημίωση (έτσι ονομάζεται το μηνιάτικο των βουλευτών) των εν ενεργεία και συνταξιούχων εθνοπατέρων μας θα πρέπει να είναι ανάλογη με αυτή των ανώτατων δικαστικών λειτουργών.

Οι δικαστικοί, λοιπόν, πήραν τις αυξήσεις που τους αναλογούσαν και τώρα ζητούν το ίδιο και οι βουλευτές. Το... κόλπο είναι λίγο έως πολύ γνωστό: ένας πρώην βουλευτής προσφεύγει στα δικαστήρια ζητώντας εξίσωση της βουλευτικής του σύνταξης με το μισθό των δικαστικών. Τα δικαστήρια, ακολουθώντας τις σχετικές διατάξεις του Συντάγματος, οφείλουν να τον δικαιώσουν. Και άπαξ και δικαιωθεί ένας, τότε δημιουργείται δεδικασμένο και όλοι παίρνουν τα αντίστοιχα χρήματα, τόσο οι πρώην βουλευτές όσο και οι εν ενεργεία. Και αυτό θα συμβεί τις επόμενες ημέρες, από τη στιγμή που υπάρχει πλέον και η απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Αυτός που προσέφυγε στο ανώτατο δικαστήριο και δικαιώθηκε ήταν ο πρώην βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας (είχε εκλεγεί το 1995) και της Ενωσης Κέντρου παλαιότερα (1961 - 1964), Αγγελος Αγγελούσης. Το Σ.τ.Ε. έκρινε ότι θα πρέπει να καταβληθούν αναδρομικές αυξήσεις στη σύνταξή του, ενώ επιδίκασε υπέρ του και αποζημίωση ύψους 6.000 ευρώ, λόγω της ηθικής βλάβης που του προκάλεσε το Δημόσιο με την παράνομη συμπεριφορά του να μη δέχεται να του χορηγήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα τις αυξήσεις που δικαιούταν.

Τι κι αν η κυβέρνηση ισχυρίζονταν το καλοκαίρι, όταν ψήφιζε την τροπολογία για τις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών, ότι «αυτές θα αφορούν αυτούς και μόνο αυτούς». Ολοι γνώριζαν ότι υπάρχει ο τρόπος για να περάσουν οι εν λόγω αυξήσεις και στους βουλευτές. Aλλωστε, οι νομικοί κύκλοι από τότε υποστήριζαν ότι είναι αντισυνταγματική κάθε προσπάθεια παρεμπόδισης της επέκτασης των αυξήσεων στις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών και στους βουλευτές.

Μάλιστα, το Σ.τ.Ε. έκρινε ότι «η καθυστέρηση και η άρνηση καταβολής των οφειλομένων αναδρομικών αποτελεί πράξη παράνομη, που γεννά επιπλέον ευθύνες του Δημοσίου, με αποτέλεσμα να μπορεί να αξιωθεί από το Δημόσιο η καταβολή, πέρα από τα αναδρομικά, επιπλέον χρηματικής ικανοποίησης για την ηθική βλάβη που προκάλεσε και την παράνομη άρνηση πληρωμής των οφειλομένων». Οπως και έγινε...

Πηγή: http://www.madata.gr/index.php/24/25/26849.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: