Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

Ο Στιβ Τζομπς της Apple παίρνει άδεια λόγω ασθένειας

Ο Στιβ Τζομπς παραδέχτηκε ότι το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει είναι «πιο περίπλοκο» από ό,τι νόμιζε και ανακοίνωσε ότι θα απουσιάσει από την Apple μέχρι τον Ιούνιο. Η είδηση έπεσε σαν βόμβα και οδήγησε τη μετοχή της εταιρείας του σε πτώση έως και 10%.

Ο εμβληματικός ηγέτης της Apple, ο οποίος το 2004 είχε υποβληθεί σε επιτυχή επέμβαση για την αντιμετώπιση καρκίνου στο πάγκρεας, διαβεβαίωνε μέχρι την περασμένη εβδομάδα ότι η εμφανής καχεξία του το τελευταίο διάστημα οφείλεται κάποια σε ορμονική ανεπάρκεια που θα ήταν εύκολο να αντιμετωπιστεί.

Το πρόβλημα τελικά δεν είναι τόσο απλό. «Στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας έμαθα ότι τα θέματα που αφορούν την υγεία μου είναι πιο περίπλοκα από ό,τι νόμιζα αρχικά», ανακοίνωσε σε email που εστάλη στους εργαζόμενους της Apple και αργότερα δημοσιοποιήθηκε από την εταιρεία.

Ο 53χρονος Τζομπς δεν αποκαλύπτει άλλες πληροφορίες και περιορίζεται να δηλώσει ότι θα απουσιάσει με αναρρωτική άδεια για έξι μήνες. Την ηγεσία της Apple θα αναλάβει μέχρι τότε το δεξί του χέρι, Τομ Κουκ, ο οποίος θεωρείται και ο πιθανότερος μόνιμος αντικαταστάτης του.

Η προηγούμενη αναρρωτική άδεια ήταν το 2004, όταν ο Τζομπς ανακοίνωσε (εκ των υστέρων) ότι είχε ήδη υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση όγκου στο πάγκρεας, διευκρινίζοντας ότι επρόκειτο για μια σπάνια μορφή καρκίνου λιγότερο επιθετική από το θανατηφόρο αδενοκαρκίνωμα του παγκρέατος. Δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι έκτοτε υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία.

Οι φήμες για την υγεία του άρχισαν να οργιάζουν ξανά τον περασμένο Ιούνιο, όταν εμφανίστηκε σε παρουσίαση της Apple εμφανώς αδυνατισμένος. Διαβεβαίωσε τότε ότι επρόκειτο για μια απλή ίωση και ότι δεν είχε υποβληθεί σε νέα χειρουργική επέμβαση, όπως είχαν γράψει οι «New York Times».

Η φημολογία εντάθηκε εκ νέου τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ο πρόεδρος της Apple ανακοίνωσε ότι δεν θα έδινε την καθιερωμένη ομιλία του στο Macworld, τη μεγαλύτερη εμπορική έκθεση της εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιανουαρίου.

Δεδομένου ότι ο Στιβ Τζομπς θεωρείται η ψυχή και η κινητήρια δύναμη της Apple, η ανησυχία για το μέλλον είναι έντονη μεταξύ εργαζομένων και των μετόχων.

Η τιμή της μετοχής της Apple έπεσε έως και 10% στο δείκτη Nasdaq χθες, πριν κλείσει τελικά στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 52 εβδομάδων.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

2 σχόλια:

Κοκκινοσκουφίτσα είπε...

Καλημέρα! να ζητήσω καταρχήν συγνώμη για δύο λόγους: 1. διότι ως τώρα δεν γνώριζα το μπλογκ σου (παράλειψή μου) 2. θα σχολιάσω άσχετα με το ποστ σου. είδα όμως σήμερα ότι παρακολουθείς το μπλογκ μου και αυτό δεν το είχα υπόψη μου,ήρθα λοιπόν η μικρή κολακευμένη Κοκκινοσκουφίτσα να σου πω ευχαριστώ και να σε καλέσω αν θέλεις να γράψεις και κανένα σχόλιο στη σελίδα μου. θα χαρώ πολύ!

everything53 είπε...

Σ' ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψή σου και την πρόσκλησή σου, θα γράψω σύντομα και στη σελίδα σου :)