Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

Ίντερνετ και εθισμός

Αλήθεια, πόσο εθισμένοι είμαστε στο ίντερνετ; Εγώ όταν πρωτοασχολήθηκα πριν χρόνια, έμπαινα ώρες ολόκληρες, και μετά από λίγες εβδομάδες αραίωσα. Και τώρα πια, πλέον μπαίνω κάθε 1-2 μέρες και για 2 ώρες περίπου στο σύνολο (γιατί κάθομαι λίγα λεπτά, το αφήνω, και μετά από ώρες ξανακάθομαι για λίγα λεπτά, και πάει λέγοντας).
Εντυπωσιάζομαι από το πως προλαβαίνουν κάποιοι bloggers να παρακολουθούν τόσα blogs και να αφήνουν κιόλας τόσα σχόλια σε αυτά. Εγώ δεν προλαβαίνω! Βέβαια εξαρτάται και από τις υπόλοιπες υποχρεώσεις/ασχολίες/χόμπυ που έχει κάποιος.

Προσωπικά, όταν κάθομαι στον υπολογιστή για χρήση ίντερνετ, διαβάζω:
1. Ειδήσεις,
2. Τα νέα μηνύματα σε 3 ενότητες που παρακολουθώ σ' ένα τεχνολογικό φόρουμ
(οι ενότητες αυτές αφορούν 3 συσκευές που έχω: Ipod Touch, Nokia 6120c, HTC 3350),
3. Τα τυχόν e-mail μου (δεν πολυχρησιμοποιώ την ηλεκτρονική αλληλογραφία),
4. Ρίχνω μια ματιά σε μερικά blogs από αυτά που έχω στη παρακολούθηση, και
5. MSN 2-3 φορές τη βδομάδα περίπου για να μιλήσω με δικά μου άτομα που μένουν μακριά.

Όταν κάθομαι για χρήση εκτός ίντερνετ:
1. Σημειώσεις/εργασίες μαθημάτων,
2. Μετατροπή ταινιών ή τραγουδιών για μεταφορά σε φορητή συσκευή
3. Μεταφορά φωτογραφιών/βίντεο από εξωτερικές συσκευές (φωτογραφική και κινητό), και
4. Βιντεοπαιχνίδια (μια ή δυο φορές τη βδομάδα γιατί κολλάω, και όταν κολλάω μένω πίσω στις υποχρεώσεις μου).

Όσον αφορά τα blogs, δεν προλαβαίνω να τα δω όλα κάθε φορά, πόσο μάλλον να σχολιάσω σε αυτά. Αφήνω που και που κάποιο σχόλιο, όταν έχω κάτι να πω, αλλά και για να πω έμμεσα "σε διάβασα κι εγώ, το κείμενο σου είχε ακόμα έναν αποδέκτη".

Η απορία μου είναι, πού σταματάει η απόλαυση και πού αρχίζει ο εθισμός; Δηλαδή, υπάρχει κάποιο μέγιστο όριο χρονικής παραμονής στο ίντερνετ (ή στον υπολογιστή γενικότερα) για να θεωρηθεί ότι κάποιος το χρησιμοποιεί σε λογικά πλαίσια; Κι αν ναι, ποιο είναι αυτό άραγε;

22 σχόλια:

Flonsavardu είπε...

πότε πρόλαβες να το αναρτήσεις, πότε πρόλαβα να μπω να αφήσω σχόλιο... παρόλ' αυτά, αν και είμαι όλη τη μέρα σχεδόν με τον υπολογιστή μου ανοιχτό δεν είμαι εθισμένη. αν έχω πράγματα να κάνω η χρήση του υπολογιστή δεν μου φαίνεται απαραίτητη. στις γιορτές για παράδειγμα μπορεί να έμπαινα 5' τη μέρα, μπορεί και καθόλου. απλώς βαριέμαι ανελέητα εδώ στο ρέθυμνο, και το διαδίκτυο είναι μια πρόσκαιρη διαφυγή.

another είπε...

Αν και ανοιξες πολυ μεγαλο θεμα, θα σου πω τη δικη μου αποψη οσο πιο συντομα μπορω.
Λοιπον, δεν ειναι πλεον θεμα ουτε απολαυσης ουτε εθισμου,
ειναι καθημερινοτητα.
Για αυτους ειδικα που μενουν μονοι, το internet ειναι ενα παραθυρο επικοινωνιας με τον εξω κοσμο, μιας και ολοι πλεον εχουμε λιγο-πολυ βαρεθει την ελληνικη τηλεοραση και τα σκατα που μας ταιζει (προσωπικα, δεν βλεπω ποτέ tv).
επισης, η αμεση και κυριως, φτηνη επικοινωνια με αυτους που μενουν μακρια,οπως ανεφερες κι εσυ, ειναι πολυ σημαντικη (δε θα σκαμε τα 1000ρικα ουτε στον ΟΤΕ ουτε στη vodafone)

Δεν υπαρχει χρονικο οριο παραμονης online, γιατι απλα δεν ειναι μια ασχολια που καποτε θα πρεπει να τελειωσει.
Προσωπικα, δεν το θεωρω ουτε χομπι ουτε χασομερημα (αν εξαιρεσεις πιτσιρικαδες που ξερουν μονο chat, facebook καιi hi5 και ψαχνουν να γαμηθουν), αλλα μια ενασχοληση που αναπτυσει τον ανθρωπο και τον βοηθα να βλεπει παραπερα απο αυτα που τον ταιζει η εκαστοτε κυβερνηση και η κουλτουρα του.

Λοιπον σκαω τωρα, εγραψα ολοκληρο κατεβατο, αλλα το εσβησα μετα γιατι αυτο εκθεση ηταν, οχι comment.
συνειδητοποιησα παντως οτι εχω παρα πολλα να πω για το συγκεκριμενο θεμα,θα γραψω κι εγω καποια στιγμη γι αυτο.

Υ.Γ. αν θες παντως μπορουμε να το συζητησουμε μεχρι να τσιτωσει το blog σου απο τα κατεβατα!:Ρ-

mikros fokion είπε...

η αληθεια ειναι οτι υπαρχουν τοσα στο διαδικτυο που σου απορροφα τον χρονο χωρις να το καταλαβεις... μεχρι να ριξεις μια ματια στις ειδησεις και σε καποια μπλογκ περνανε οι ωρες χωρις να το καταλαβεις...
καλημερα

Margo είπε...

Αγγίζεις ένα θέμα που όλους μας έχει απασχολήσει. Εγώ δηλώνω εθισμένη αν κρίνω από το χρόνο που διαθέτω. Είμαι τρεις μήνες στο χώρο και είναι ο μόνος τρόπος για να επικοινωνώ με άλλους ανθρώπους. Δεν ήταν πάντα έτσι. Στην ηλικία σου δούλευα ασταμάτητα, σπούδαζα, είχα "φίλους" και μάλιστα πίστευα ότι είναι σημαντικότεροι από την οικογένεια. Έπρεπε να πάρω το μάθημά μου, έτσι συνέβει κάτι που με έκανε να καταλάβω ότι δεν είχα τίποτα. Εδώ και καιρό ζούσα στην απόλυτη απομόνωση, αυτή η επικοινωνία που προσφέρουν τα blog με έσωσε. Είχα ξεχάσει να μιλάω. Επικοινωνία χωρίς συμφέροντα ανταγωνισμούς και δεσμεύσεις. Όσο για τα σχόλια δε γράφουμε για να γράφουμε, αλλά γιατί μας αγγίζουν τα θέματα όπως το δικό σου. Άλλωστε οι επιλογές μας για τα αξιόλογα, για μας blogs δεν είναι τυχαίες.
Ελπίζω να μην είπα πολλά. Δεν το συνηθίζω. Καλά να είσαι!

Το χρυσό ΠιΠι είπε...

ΖΗΤΩ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ
ΖΗΤΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ
ή είμαι πολύ εθισμένη ή πολύ βαρεμένη. πώς να περάσουν 8 ώρες στη δουλειά χωρίς αυτό? το μόνο που κάνω για να μην βαριέμαι τα ίδια και τα ίδια, είναι ότι κατά καιρούς διαβάζω και πορώνομαι με διαφορετικά θέματα.

Ανώνυμος είπε...

Ο εθισμός είναι ένα πρόβλημα που μπορείς να συναντήσεις παντού. Από την δουλειά, τα σπορ, το φαγητό μέχρι τα ναρκωτικά.
Είσαι εθισμένος αν δυσκολεύεσαι εάν "δεν πάρεις την δόση σου" έστω και αν αυτό είναι δέκα λεπτά την ημέρα.
Σε γενικές γραμμές οι άνθρωποι είναι "ένας σωρός εθισμών με πόδια".

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΜΕΓΑΛΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΙΟ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ.ΜΠΟΡΕΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΝΑ ΣΕ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΤΟ ΘΕΜΑ.ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ.

kakos lykos είπε...

Πιστεύω ότι δεν έχει σημασία ο χρόνος που κάθεται κάποιος στον υπολογιστή, για να χαρακτηριστεί εθισμένος ή όχι.
Θα καταλάβει ο χρήστης ότι έχει εθιστεί,αν βρεθεί κάπου που δεν θα έχει εύκολη πρόσβαση σε αυτόν, π.χ αν την ώρα που πάει μία βόλτα, ή μία εκδρομή, ή έστω έχει απομακρυνθεί από το χώρο που βρίσκεται ο υπολογιστής, και κοιτάει το ρολόι του για να δει πότε θα γυρίσει, επειδή τον γαργαλούν τα δάκτυλά του, και θέλει να πάρει τη δόση του από πληκτρολόγιο, τότε είναι σίγουρα εθισμένος και χρειάζεται άμεσα αποτοξίνωση.
:)

korinoskilo είπε...

πριν χρονια οταν καποιος δεν ειχε καμια σχεση με το ιντερνετ ... τον λεγαμε ,,υγειη,, τοτε ειμασταν εμεις οι εθισμενοι διοτι ανακαλυπταμε κατι καινουργιο που μας ειχε συνεπαρει....

σημερα πια νομιζω πως ειμαστε απολυτα υγειης .... γνωριζουμε τα ορια .. εχουμε συνηδητοποιησει γιατι μπενουμε ..ξερουμε ποση ωρα θα ,,μας φαει,,

νομιζω οτι πρεπει να περασει ο καθενας απο ολες τις φασεις... για να καταληξη ο καθενας στα δικα του ορια
την καλημερα μου :)

Ανώνυμος είπε...

everything53, thigeis ena poly eyaisthito thema.. to internet einai EKSERAITIKA ethistiko!! to xw pei pampoles fores.. oses fores s'exei voithisei na vreis kati pou itheles, alles toses s'exei kathilwsei, mi kanontas kati pou eprepe... katarameno DSL!! mia xara imastan me to dial-up! :)

everything53 είπε...

Flonsavardu, σίγουρα ο χρόνος που περνάμε μπροστά στον υπολογιστή εξαρτάται και από τις υπόλοιπες δραστηριότητες που έχουμε (όταν είμαστε μόνοι καθόμαστε περισσότερο απ' όταν είμαστε με την οικογένεια για παράδειγμα όπως στην περίπτωση των σπουδών). Εθισμός πιστεύω πως θα ήταν αν κάποιος ακόμα κι όταν πήγαινε να περάσει οικογενειακά τις γιορτές, θα καθόταν και πάλι για μεγάλη χρονική διάρκεια στον υπολογιστή του!

everything53 είπε...

Yet another, αυτό παρατήρησα κι εγώ, ότι σιγά σιγά τείνει να γίνει καθημερινότητα για τους περισσότερους ανθρώπους (όπως για παράδειγμα στη περίπτωση της τηλεόρασης δεν μπορείς να αποκαλέσεις κάποιον εθισμένο σ' αυτή, αφού σε μια οικογένεια μέσα, μια τηλεόραση είναι ανοιχτή για πολλές ώρες καθημερινά). Απλώς στο ίντερνετ υπάρχει και το θέμα της εξάρτησης, το οποίο δεν γνωρίζουμε αρκετά καλά ακόμα, ώστε να μάθουμε να το αναγνωρίζουμε.
Υ.Γ. Στη Κίνα έχει αποκλειστικά κέντρα απεξάρτησης απ' το ίντερνετ, οπότε αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα που δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί σε μας!

everything53 είπε...

mikros fokion, σε αυτό έχεις δίκιο. Αν καθήσει κάποιος στον υπολογιστή χωρίς συγκεκριμένο σκοπό, σίγουρα θα χαθεί στο αχανές σύμπαν του ίντερνετ. Έχει τόσα χιλιάδες πράγματα να δεις και να διαβάσεις, που περνάνε οι ώρες χωρίς να το καταλάβεις.

everything53 είπε...

Margo, προσωπικά πιστεύω πως παίζουν ρόλο οι εμπειρίες και η ηλικία. Κάποιος που εργάζεται και γυρνά το βράδυ στο σπίτι κουρασμένος και που έχει "απογοητευτεί" από φίλους, σίγουρα θα ασχολείται πιο συχνά με το ίντερνετ από κάποιον που ακόμα βράζει το αίμα του και περνάει μερόνυχτα σε σπίτια φίλων, βόλτες, παρέες, κτλ.
Αναφορικά με το θέμα "φίλων" που ανέφερες, όσο νωρίτερα καταλάβει κάποιος ότι η οικογένεια είναι πολύ σημαντικότερη απ' όλους τους φίλους του κόσμου (όσα τυχόν προβλήματα κι αν υπάρχουν μέσα σ' αυτή), τόσο πιο νωρίς θα θωρακιστεί και δεν θα απογοητευτεί απ' την συμπεριφορά των άλλων.
Όπως λες, μέσα από τα blogs δημιουργείται ένα είδος φιλίας χωρίς συμφέροντα, ανταγωνισμούς και δεσμεύσεις, κι αυτό είναι ένα θετικό κομμάτι για κάποιον που αποζητεί την επικοινωνία. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν μπορούμε να κρίνουμε αν πρόκειται για εθισμό, όπως δηλώνεις.

everything53 είπε...

Χρυσό ΠιΠι, αν η φύση της δουλειάς κάποιου είναι τέτοια που υπάρχουν στιγμές που πρέπει να κάθεται μπροστά στον υπολογιστή χωρίς να κάνει τίποτα (όταν για παράδειγμα έχει τελειώσει αυτά που έπρεπε να κάνει και απλώς περιμένει τα επόμενα), τότε σ' αυτή την περίπτωση το ίντερνετ είναι μονόδρομος για να περάσει πιο εύκολα και ευχάριστα η ώρα.

everything53 είπε...

Μιχάλη, σαφώς και υπάρχουν εθισμοί και σε πολλές άλλες περιπτώσεις. Προφανώς είναι όπως τα λες, εθισμός υπάρχει όταν κάποιος δεν μπορεί να κάνει χωρίς το αντικείμενο του εθισμού του, απλώς αναρωτιέμαι αν εξαρτάται και από την ώρα που αφιερώνει σ' αυτό.

everything53 είπε...

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS, όπως λες κι εσύ μάλλον το ίντερνετ πλέον πρέπει να θεωρηθεί καθημερινότητα, αρκεί όμως όση ώρα και να απασχολήσει κάποιον, να μην δημιουργεί προβλήματα στις υπόλοιπες υποχρεώσεις του.

everything53 είπε...

kakos lykos, αυτός είναι μάλλον ο σωστότερος τρόπος για να χαρακτηρίσουμε κάτι σαν εθισμό, το αν αποζητάει κάποιος το αντικείμενο του εθισμού του όταν δεν βρίσκεται κοντά σε αυτό. Όμως αν κάποιος είναι μέρα νύχτα σε έναν υπολογιστή και δεν κάνει τίποτα άλλο πέρα από αυτό, τότε και πάλι μπορούμε να πούμε ότι μιλάμε για μια μορφή εθισμού. Οπότε υπάρχει και αυτό το κριτήριο στην περίπτωσή μας. Απλώς δεν μπορούμε να κρίνουμε ακόμα που ακριβώς είναι τα όρια, πόσο μάλλον αν σκεφτούμε (όπως προαναφέρθηκε πιο πάνω) ότι η ασχολία με το ίντερνετ και γενικότερα με τον υπολογιστή μετατρέπεται σε καθημερινότητα. Σ' αυτή τη περίπτωση, δεν μπορούμε να μιλάμε για εθισμό, απλώς το ζήτημα είναι αρκετά μπερδεμένο πλέον, για το αν υπάρχει εθισμός ή οχι, και πότε υπάρχει.

everything53 είπε...

korinoskilo, έτσι φαίνεται, ο καθένας μας περνάει από διάφορες φάσεις για να καταλήξει τελικά στο πόσο χρόνο θα αφιερώνει στον υπολογιστή, ο οποίος εξαρτάται από τις προσωπικές ανάγκες του καθενός. Γι' αυτό μάλλον δεν μπορεί κάποιος να καταλήξει σε συγκεκριμένο αριθμό ωρών ασχολίας ως πρότυπο, για να βάλει στις περισσότερες πλέον ώρες την ταμπέλα "εθισμός"...

everything53 είπε...

nek, όντως ανήκει στις κατηγορίες των πραγμάτων που όταν τα ξεκινήσεις με την προοπτική της ολιγόωρης ασχολίας, μπορούν έπειτα να σε κάνουν να μην μπορείς να ξεκολλήσεις. Το κακό είναι ότι υπάρχει ένα κόστος. Το κόστος αυτό είναι τα πράγματα που ήθελε (ή που θα μπορούσε) να κάνει κάποιος και που δεν έκανε τελικά λόγω του ίντερνετ. Στη περίπτωση αυτή, τότε πλέον μπορούμε να πούμε ότι το παρακάναμε...!

Ανώνυμος είπε...

και όμως είμαστε όλοι εθισμένοι...το παν είναι να έχουμε μέτρο!!!!

everything53 είπε...

di-ne-tou, όποιος έχει μέτρο, προφανώς δεν είναι εθισμένος... :)