Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

Κάδοι ανακύκλωσης: Οδηγίες χρήσεως


Διάβασα τα παρακάτω σε ένα ένθετο εφημερίδας σχετικά με τους κάδους ανακύκλωσης, και κάποια από αυτά σίγουρα αρκετοί δεν θα τα γνωρίζουν. Ένα σημαντικό θέμα που πρέπει να έχουμε υπόψιν μας, είναι ότι η διαλογή των αντικειμένων των κάδων ανακύκλωσης γίνεται σε μεγάλο βαθμό στο χέρι.



Παραθέτω περιληπτικά αυτά που πρέπει να κάνουμε ή να μην κάνουμε, με την ελπίδα να δώσουμε περισσότερη σημασία στο θέμα της ανακύκλωσης:

1. Πρέπει να ξεπλένουμε τις συσκευασίες που σκοπεύουμε να ρίξουμε στους κάδους ανακύκλωσης, ώστε να μην υπάρχουν μέσα υπολείμματα φαγητών, επειδή αυξάνουν το μικροβιακό φορτίο.

2. Πρέπει τα αντικείμενα να μπαίνουν χύμα στον κάδο ανακύκλωσης, κι όχι σε σφιχτοδεμένες σακούλες. Στη περίπτωση που ο κάδος είναι γεμάτος, τότε αν χρησιμοποιήσουμε αναγκαστικά σακούλα, τότε το δέσιμό της πρέπει να είναι χαλαρό.

3. Πρέπει να ξεχωρίζουμε τα διαφορετικά υλικά, κι όχι να τα βάζουμε ενωμένα (πχ. το νάϋλον χωριστά από το πακέτο τσιγάρων, το αλουμινόχαρτο χωριστά από το περιτύλιγμα της σοκολάτας, το μεταλλικό καπάκι χωριστά από το γυάλινο μπουκάλι, κτλ.).

4. Δεν πρέπει να πετάμε λάθος υλικά, όπως τρόφιμα, έπιπλα, ρούχα, αποτσίγαρα, και βιοδιασπώμενες σακούλες.

5. Δεν πρέπει να βάζουμε ογκώδη αντικείμενα στους κάδους αυτούς. Π.χ. όταν πρόκειται για χαρτόκουτες, καλό είναι να τις διπλώνουμε.

6. Δεν πρέπει να πετάμε επικίνδυνα αντικείμενα (όπως τζάμια ή σπασμένους καθρέφτες) γιατί επειδή η διαλογή γίνεται στο χέρι είναι επικίνδυνο για τους εργάτες.

7. Δεν πρέπει να πετάμε χαρτιά μικρότερα του μεγέθους Α4 (όπως εισητήρια) γιατί δεν έχει μεριμνήσει η ΕΕΑΑ για την ανακύκλωσή τους. Μπορούμε να πετάμε εφημερίδες, φακέλους, περιοδικά, ακόμα και αυτά που έχουν γυαλιστερές σελίδες.



Με λίγα λόγια:

α. Συμπιέζω τα πλαστικά μπουκάλια

β. Πλένω τις πλαστικές συσκευασίες τροφίμων

γ. Βγάζω καπάκια από τα γυάλινα μπουκάλια

δ. Δεν σκίζω χαρτιά για να μην είναι μικρότερα του μεγέθους Α4.



Όλα τα παραπάνω ισχύουν για αντικείμενα που σκοπεύουμε να ρίξουμε μόνο στους κάδους ανακύκλωσης.



Ελπίζω αυτές οι οδηγίες - συμβουλές να βοηθήσουν κι άλλους, για να αποκτήσουμε έναν πιο σοβαρό ρόλο στο θέμα του περιβάλλοντος.

7 σχόλια:

kakos lykos είπε...

Τςτςτςτςτς.
Γιατί τους βάζεις δύσκολα, άκου να ξεπλύνουν τα μπουκάλια και να τα συμπιέσουν τα πλαστικά, ακόμα να καταλάβεις ότι είμαστε στο Ελλαδιστάν;
Ο Ελληνάρας αν δεν τα πετάξει όλα μαζί ένα αχταρμά δεν μπορεί παιδάκι μου, η κάθε σακούλα που πετάει πρέπει να γράφει Βασιλόπουλος για να έχει μέσα και του πουλιού το γάλα, έτσι άδεια θα τα πετάει; Να μην έχουν μέσα το κάτι τους; Μία kinder έκπληξη βρε αδελφέ, να δώσουν λίγη "χαρά" σε αυτούς που τα συλλέγουν.
Δεν βλέπεις τι χαρά παίρνουν οι συλλογείς μπάζων από τους ειδικούς κάδους τους τετράγωνους, που είναι για δομικά υλικά, όταν βλέπουν "δωράκια" από την τεμπέλα Κατίνα της γειτονιάς, που ότι κάδο δει λέει ωραία εδώ είμαστε, και φρουπ πετάει μέσα την Άρτα με τα Γιάννενα;

another είπε...

ο λυκος εχει δικιο.ο ελληναρας αν δεν τα κανει λιγο μπουρδελο δεν μπορει!.

2ον, μου θυμιζεις το banneraki που λεει:
η κυβερνηση λεει Παρε μερος στην ανακυκλωση... ΑΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙΣ να βρεις τους ειδικους καδους!

μα φυσικα... που ειναι οι καδοι οεο?

Ανώνυμος είπε...

μακάρι να τα κάνουν αυτά έστω και το 1/3 των Ελλήνων... θα άλλαζαν πάρα πολλά... αλλά.... ο καθένας λέει εγώ θα σώσω το περιβάλλον και όλοι τα ρίχνουνε στους άλλους και κανένας δε κάνει τίποτα!!!

everything53 είπε...

Κακέ Λύκε έγραψες! Και δυστυχώς έχεις απόλυτο δίκιο.

Yet another και όταν πλέον βρεις αυτούς τους κάδους, ανταμοίβεσαι με ένα θέαμα αηδιαστικό, που τους κάνει να μην ξεχωρίζουν από τους κοινούς κάδους!

Di-ne-tou ένα λιθαράκι αν βάλει ο καθένας, θα δούμε μεγάλη διαφορά. Το θέμα είναι να το βάλουν πολλοί, κι όχι λίγοι έως κανένας.

Πολύ "αισιόδοξους" σας βρίσκω όλους πάντως! Αν είχα έστω και μια μικρή ελπίδα για την ανακύκλωση, μου την γκρεμίσατε :Ρ

Προσωπικά φροντίζω να χρησιμοποιώ τους κάδους ανακύκλωσης και όσο το δυνατόν πιο σωστά.

Ανώνυμος είπε...

merika einai ontws poly dyskola! akoma k gia keinous p theloun na ta kanoun!

everything53 είπε...

Ακόμα κι έτσι να είναι, ας κάνουν τα εύκολα τουλάχιστον :)
Ας πούμε εφημερίδες και περιοδικά, που ούτε ξέπλυμμα θέλουν, ούτε διαχωρισμό, καλό θα είναι να τα βάζουμε σε κάδους ανακύκλωσης.

mima είπε...

εγω πιστευω πως πρεπει να ακολουθουμε πανω κατω τις οδηγιεσ που μας δεινοντε....και ο ελληναρασ οπως λετε ας κανει κατι σωστο καμια φορα δε θα τ πεσει ο κ!@# ....ας κανει την παραμικρη κινηση προς οφελοσ των παιδιων του κ της φυσης...δεν υπαρχει αλλη λυση η κοινωνια δεν προκειτε να παει μπροστα αν δεν πρωτοπορισουμε εμεισ οι ιδιοι...!