Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

Μας κοροϊδεύουν τελικά

Στην προηγούμενη ανάρτηση αντέγραψα από τα νέα χτες, ένα κείμενο που αναφερόταν στις βλαβερές συνέπειες του αλκοόλ. Σήμερα στην καθημερινή, αναφέρεται ακριβώς το αντίθετο. Παραθέτω αυτούσιο το κείμενο:

Το αλκοόλ με μέτρο φέρνει καλά αποτελέσματα στην υγεία

Οι υγιείς ηλικιωμένοι ενήλικες που πίνουν 1-2 ποτά ημερησίως, εκτιμάται ότι έχουν μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν με την πάροδο του χρόνου κάποιας μορφής ανικανότητα όσον αφορά τη φυσιολογία τους, δείχνει νέα μελέτη.

Από τη μελέτη, κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της οποίας παρακολουθήθηκαν περίπου 4.300 Αμερικανοί, διαπιστώθηκε ότι οι υγιείς «μετριοπαθείς» πότες εμφάνιζαν μικρότερη πιθανότητα να εκδηλώσουν προβλήματα στο βάδισμα, στις καθημερινές εργασίες και σε άλλες φυσικές δραστηριότητες, για χρονική περίοδο πέραν των τεσσάρων ετών. Ομως αυτά τα οφέλη δεν παρατηρήθηκαν μεταξύ ανδρών και γυναικών που είχαν ήδη προβλήματα στην υγεία τους κατά την έναρξη της μελέτης.

Τα συμπεράσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό American Journal of Epidemiology, και μεταξύ άλλων αποδείχθηκε ότι η κατανάλωση ενός αλκοολούχου ποτού, σε «ισοδύναμη» ποσότητα μπίρας ή κρασιού για παράδειγμα, τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, μπορεί να βοηθήσει στην ανάσχεση φυσικών αδυναμιών σύμφωνα με τη δρα Alison A. Moore του Πανεπιστήμιου της Καλιφόρνια στο Λος Αντζελες, η οποία ήταν και εκ των ερευνητών της μελέτης.

Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό δεν είναι πλήρως αποσαφηνισμένοι, αλλά ενδεχομένως το όφελος να προέρχεται από τον μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου, είπε η δρ Moore στο Reuters Health.

H ίδια και οι συνεργάτες της έλαβαν υπόψη τους το ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου που είχαν υποστεί όσοι παρακολουθήθηκαν στη μελέτη, το οποίο αποτελεί μία σοβαρή αιτία αναπηρίας στους ηλικιωμένους ενήλικες. Ωστόσο η δρ Moore εξήγησε ότι πολλοί ηλικιωμένοι υποφέρουν από «μίνι εγκεφαλικά επεισόδια», δηλαδή «διασπάσεις» στην παροχή αίματος του εγκεφάλου που μπορεί να μην προκαλούν σαφή συμπτώματα, αλλά επηρεάζουν μακροπρόθεσμα τις λειτουργίες του ατόμου.

Τα συμπεράσματα

Τα ευρήματα της μελέτης βασίστηκαν σε στοιχεία από ανασκόπηση υγείας σε 4.276 Αμερικανούς ενήλικες, οι οποίοι ήταν ηλικίας 60 ετών κατά μέσον όρο και χωρίς φυσικές αναπηρίες κατά την έναρξη της μελέτης. Πέντε χρόνια αργότερα, 15% από αυτούς είχαν αναπτύξει κάποιο είδος αναπηρίας, συμπεριλαμβανομένης της δυσκολίας στο βάδισμα, στην καθημερινή υγιεινή και σε καθημερινές ασχολίες.

Σε γενικές γραμμές οι άνδρες και οι γυναίκες που κατά την έναρξη της μελέτης κατανάλωναν λίγη έως μέτρια ποσότητα αλκοόλ –λιγότερα από 15 ποτά την εβδομάδα– είχαν κατά 25% μικρότερη πιθανότητα να αποκτήσουν αναπηρία. Ωστόσο, το όφελος ήταν περιορισμένο στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία είχαν αρχίσει την ήπια κατανάλωση αλκοόλ χωρίς να εμφανίζουν σημαντικά προβλήματα στην υγεία τους. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι όταν οι μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες έχουν ήδη βεβαρημένη υγεία, το αλκοόλ δεν μπορεί να τους προστατέψει από τη φυσική κόπωση. Η αλληλεπίδραση μεταξύ της αλκοόλης και πολλών φαρμάκων, για παράδειγμα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αναπηρίας.

Καθημερινή

Υ.Γ. Τελικά εγώ θ' αρχίσω να μη πιστεύω τίποτα απ' όσα διαβάζω!

8 σχόλια:

Flonsavardu είπε...

καλά ο καθένας έχει το ψώνιο του και κάνει έρευνες... μην πιστεύεις τίποτα!

everything53 είπε...

Ύστερα από αυτό, ειδικά σε διάστημα δυο ημερών, δεν ξαναπιστεύω τίποτα... Θα τρώω και θα πίνω ότι θέλω, εκτός κι αν κάτι μου το επιβάλλει γιατρός, αποκλειστικά σε μένα.

kakos lykos είπε...

Παν μέτρον άριστον έλεγαν οι προγονοί μας.
Όλα μπορούν και να μας κάνουν καλό και να μας βλάψουν, ανάλογα το ποσοστό που μπαίνει στον οργανισμό μας, δεν χρειάζεται ούτε ιδιαίτερο μυαλό για να το καταλάβουμε ούτε καμία δήθεν επιστημονική έρευνα.
Άσε που οι έρευνες περισσότερο μας μπερδεύουν παρά καλό κάνουν.
Μην τις πιστεύεις, οι περισσότερες είναι υποθετικές μη αποδεδειγμένες ή με αποτελέσματα από ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού, χωρίς να είναι αξιόπιστες.

everything53 είπε...

Κακέ Λύκε, από εδώ κι έπειτα θ' ακολουθήσω την συμβουλή σου και δεν θα λαμβάνω τόσο πολύ υπόψιν μου όλα αυτά που λέγονται και γράφονται σχετικά με την διατροφή και τα ποτά.
Σωστά τα λες, παν μέτρον άριστον.

Κοκκινοσκουφίτσα είπε...

Δηλαδή, εγώ τελικά να πίνω Μερλό του 2006 ή όχι;;;

everything53 είπε...

Ό,τι θέλεις να πίνεις! Κι εγώ μαζί σου!

ΖΕΡΒΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ είπε...

Εγώ ένα πράγμα κατάλαβα τα τελευταία χρόνια.... Η μια έρευνα αναιρεί την άλλη. Έχουν κάνει το κεφάλι μας κόσκινο πια....

everything53 είπε...

Γι' αυτό κι εμείς θα κάνουμε ό,τι θέλουμε, κι όχι ό,τι λένε οι έρευνες!