Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Παθητικό κάπνισμα: Νέα σοκαριστικά στοιχεία

Νέα στοιχεία για τις βλαβερές επιδράσεις που προκαλεί το παθητικό κάπνισμα , ακόμη και για λίγο χρόνο προκύπτουν απο τα συμπεράσματα μελέτης που διεξήγαγε το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και η πνευμονολογική κλινική της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Σωματικής Απόδοσης και Αποκατάστασης του Κέντρου Έρευνας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας (ΚΕΤΕΑΘ) και το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η έρευνα εξέτασε τις επιδράσεις του παθητικού καπνίσματος στην υγεία του ανθρώπου, με υπεύθυνους της επιστημονικής ομάδας τους Ανδρέα Φλουρή και Γιάννη Κουτεντάκη.

Στη μελέτη συμμετείχαν υγιείς μη-καπνιστές άνδρες και γυναίκες, που εκτέθηκαν σε συνθήκες παθητικού καπνίσματος, παρόμοιες με αυτές που συνήθως απαντώνται σε κοινά μπαρ/εστιατόρια της χώρας, επί μια ώρα σε ένα ειδικά διαμορφωμένο εργαστήριο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, ακόμη και μια ώρα έκθεσης σε παθητικό κάπνισμα προκαλεί σοβαρές βλάβες στην αναπνοή, τη λειτουργία της καρδιάς αλλά και σε πολλές ορμόνες και λειτουργίες του σώματος.

Για παράδειγμα, ή αποδοτικότητα της αναπνοής μειώνεται κατά 10-15% ενώ οι έκκριση ορμονών του θυρεοειδούς και διάφορες ουσίες του ανοσοποιητικού συστήματος πολλαπλασιάζονται.

Κάποιες από τις επιδράσεις του παθητικού καπνίσματος είναι πιο εμφανείς στους άνδρες όπως, π.χ. η συστολική (μεγάλη) πίεση των ανδρών που διπλασιάζεται.

Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι πολλές από αυτές οι βλαβερές επιδράσεις του παθητικού καπνίσματος διαρκούν για τουλάχιστον τρεις ώρες αφότου αποχωρήσουμε από το χώρο καπνίσματος.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά του εξωτερικού, όπως το Περιοδικό Κλινικής Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού και το Αμερικανικό Περιοδικό Φυσιολογίας. Στο κύριο άρθρο του τελευταίου τεύχους του Αμερικανικού Περιοδικού Πνευμονολογίας και Επείγουσας Ιατρικής, ο αρχισυντάκτης σχολιάζει τη μελέτη γράφοντας ότι "η πρωτότυπη έρευνα της Ελληνικής ερευνητικής ομάδας παρέχει σημαντικά νέα στοιχεία που δείχνουν ότι το παθητικό κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στον πνεύμονα" καθώς και ότι "τα στοιχεία πλέον δείχνουν ξεκάθαρα ότι το παθητικό κάπνισμα παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία χρόνιων πνευμονικών παθήσεων."

Θετικά αποτελέσματα του Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος

Εξάλλου, θετικά είναι τα αποτελέσματα για τους καπνιστές από το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος του Π.Π.Ν. Λάρισας, που εντάσσεται στη λειτουργία της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής και λειτουργεί τα τελευταία έξι χρόνια, κάθε Δευτέρα πρωί και πρόσφατα κάθε Τρίτη απόγευμα.

Ο αριθμός των καπνιστών που το επισκέπτονται αυξάνει σταδιακά κάθε χρόνο. Συγκεκριμένα, τα δύο τελευταία έτη ο αριθμός επισκέψεων το 2007 ήταν 550 ενώ το 2008 ήταν 700.

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Χρύσα Χατζόγλου, επικ. καθηγήτρια Φυσιολογίας, Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υπεύθυνη Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, όταν οι καπνιστές προσπαθούν να διακόψουν μόνοι τους το κάπνισμα το καταφέρνουν σε ποσοστό περίπου 3%, ενώ το ποσοστό αυξάνει κατακόρυφα, όταν επισκέπτονται τα ειδικά κέντρα διακοπής και λαμβάνουν τα νεότερα φάρμακα.

Το ποσοστό διακοπής του καπνίσματος διαμορφώνεται ανάλογα με τη χρονική στιγμή, μετά τη διακοπή, που υπολογίζεται. Το γενικό (στο σύνολο των ετών που λειτουργεί το ιατρείο) ποσοστό διακοπής του καπνίσματος ένα χρόνο μετά τη διακοπή, διευκρινίζει, ανέρχεται στο 35%, ενώ είναι σχεδόν διπλάσιο στην ολοκλήρωση του προγράμματος, περίπου τρεις μήνες μετά τη διακοπή.

Οι περισσότεροι που προσήλθαν στο ιατρείο είναι άνδρες (60%), υψηλού μορφωτικού επιπέδου, καπνιστές με υψηλή εξάρτηση από τη νικοτίνη και με συχνότερη ηλικία έναρξης του καπνίσματος τα 18 έτη.

Το ποσοστό διακοπής του καπνίσματος είναι μεγαλύτερο στα άτομα με υψηλή μόρφωση, όπως επίσης και στο άρρεν φύλο. Όσο μεγαλύτερη είναι η βαρύτητα του καπνίσματος τόσο μικρότερο γίνεται το ποσοστό διακοπής του καπνίσματος έτσι ώστε οι υψηλά εξαρτημένοι καπνιστές να διακόπτουν πιο δύσκολα το κάπνισμα.

Λόγω της χρόνιας υποτροπιάζουσας φύσης της εξάρτησης από το κάπνισμα οι επισκέψεις επανελέγχου θεωρούνται- σύμφωνα με την κ. Χατζόγλου- ιδιαίτερα σημαντικές για τη μακροχρόνια αποχή από το κάπνισμα. Το ποσοστό υποτροπής των καπνιστών που προσήλθαν στο ιατρείο (39%) είναι από τα χαμηλότερα που παρατηρούνται. Τα ποσοστά υποτροπής σε διεθνές επίπεδο στους 6 μήνες είναι 30-50% και ένα χρόνο μετά φθάνουν στο 60%. Η δε τήρηση των επισκέψεων επανελέγχου του προγράμματος διακοπής αύξησε στατιστικά σημαντικά τη διατήρηση του ποσοστού αποχής από το κάπνισμα.

Η πρόσληψη σωματικού βάρους είναι ένα από τα σημαντικά προβλήματα στην προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος. Μάλιστα, έρευνες έδειξαν- σε ό,τι αφορά το σύνολο του χρόνου διακοπής- πως ένα ποσοστό 41% δεν πήρε βάρος, ενώ το 59% των πρώην καπνιστών πήρε κατά μέσο όρο 5 κιλά.

Πηγή: EPT

4 σχόλια:

Leviathan είπε...

kala kaneis kai ta grafeis...to miso to tsigaro...den exo kapnisei pote...makari na vroun oloi to kouragio kai na to kopsoun..8a kanoun apla megali xari stin igeia tous...filia!

everything53 είπε...

Χαίρομαι που δεν το άρχισα ποτέ και ούτε το σκοπεύω, αλλά δυστυχώς οι ήδη καπνιστές δυσκολεύονται πολύ να το κόψουν. Δεν είναι μόνο θέμα θέλησης, αλλά πρέπει να έχουν και μεγάλη υπομονή για να μπουν στη διαδικασία της απεξάρτησης απ' το τσιγάρο.

kakos lykos είπε...

Όμως δεν μας λένε τίποτα για το :Μία ώρα στο νέφος τι κάνει.

Φυσικά αυτό δεν τους συμφέρει γιατί αν το πούνε πρέπει να βάλουν τα κράτη βαθιά το χέρι στη τσέπη, δεν λέω ότι κάνει καλό το κάπνισμα,σίγουρα βλάπτει την υγεία, αλλά δεν είναι ο μοναδικός ένοχος, υπάρχουν άλλοι χειρότεροι, πιο ύπουλοι κι ας μην θέλουμε να το παραδεχτούμε.

Καλό βράδυ Everything :)

everything53 είπε...

Όντως υπάρχουν πολλά που μας βλάπτουν, αλλά το να κόψει κάποιος το κάπνισμα είναι πιο οικονομικό για το κράτος :Ρ