Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

Φιλόζωοι όλου του κόσμου κατά της Ελλάδας

Ενα βίντεο-σοκ, που έδειχνε τον άγριο ξυλοδαρμό ελέφαντα στη Φλώρινα από θηριοδαμαστή του τσίρκο Massimo, έφτασε στα χέρια του «Αρκτούρου» και αποτελεί αδιάσειστο στοιχείο για την κακοποίηση των ζώων επίδειξης.

Στο ντοκουμέντο που μαγνητοσκόπησαν ερασιτέχνες κοντά στο χώρο του τσίρκο και αναρτήθηκε στο blog του «Αρκτούρου» http://arcturos.wordpress.com φαίνεται ολοκάθαρα ο εκπαιδευτής να χτυπά αλύπητα έναν ελέφαντα στο αφτί με σιδηρολοστό! Το ζώο αντιστέκεται, αλλά στη συνέχεια ο πόνος το αναγκάζει να υπακούσει και να κατευθυνθεί προς τη σκηνή για το καθιερωμένο του «νούμερο», κατά το οποίο… χορεύει και στέκεται όρθιο στα δύο πόδια!

«Σε διάστημα πέντε ημερών μετά τη δημοσιοποίηση του σοκαριστικού βίντεο, πέντε χιλιάδες άνθρωποι συνυπέγραψαν στην ιστοσελίδα μας (arcturos. wordpress. com.) την καμπάνια με σύνθημα "Ελλάδα, χώρα ελεύθερη από τσίρκο με ζώα". Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συγκλονιστική», λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Βάσω Πετρίδου, υπεύθυνη επικοινωνίας της περιβαλλοντικής οργάνωσης Αρκτούρος, που κατέδειξε την κακοποίηση του άγριου ζώου.

Οι εικόνες ήταν τόσο σκληρές που, όπως είπε η κ. Πετρίδου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σωτήρης Χατζηγάκης ενημέρωσε τους υπευθύνους της οργάνωσης ότι θα επισπευσθεί η ψήφιση νομοσχεδίου για την απαγόρευση περιοδείας στη χώρα μας τσίρκων με ζώα.

Ενδεικτικό του σάλου που προκλήθηκε ήταν ότι ανακοίνωση διαμαρτυρίας εξέδωσε ακόμη και η Ένωση Εργαζομένων σε Τσίρκα, τα μέλη της οποίας πάντως ζητούν την «απομάκρυνση των ζώων που προέρχονται από την άγρια φύση».

«Είναι εντυπωσιακό ένας πολιτισμός με τέτοια μακραίωνη ιστορία όπως ο ελληνικός να βρίσκεται ακόμη στον μεσαίωνα σε ό,τι αφορά τα ζώα που κακοποιούνται. Είδατε το βίντεο με τον ελέφαντα που τον χτυπούν σε ένα τσίρκο στην Ελλάδα; Δεν σας έκανε να αρρωστήσετε όπως έκανε τους περισσότερους από εμάς στην Αμερική και εκείνους που προγραμματίζουν να ταξιδεύσουν στην Ελλάδα;».

Το απόσπασμα της επιστολής που υπογράφει η κ. Κέι Μπρέικστοουν από τη Νέα Υόρκη έχει φτάσει στο e-mail του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, στη Βουλή και στις περισσότερες ελληνικές εφημερίδες. Είναι ένα από τα εκατοντάδες μηνύματα από κάθε γωνιά του κόσμου ανθρώπων που διαμαρτύρονται για την κακομεταχείριση των ζώων στην Ελλάδα. Η αιτία για να ξεσπάσει αυτήν τη φορά «ηλεκτρονικός πόλεμος» από φιλόζωους σε όλο τον κόσμο εναντίον της Ελλάδας ήταν το βίντεο και οι φωτογραφίες που έδειχναν την κακοποίηση ελέφαντα σε τσίρκο στη Βόρεια Ελλάδα, τα οποία είχε δημοσιοποιήσει πριν από περίπου ένα μήνα η οργάνωση Αρκτούρος. Οργανώσεις και ιδιώτες που είδαν το βίντεο και τις φωτογραφίες αντιδρούν «βομβαρδίζοντας» το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, του υπουργού Τουρισμού, της Βουλής, δημοσίων υπηρεσιών και εφημερίδων ζητώντας την παρέμβασή τους ώστε να σταματήσει η κακοποίηση των ζώων.

«Πρέπει να ντρέπεστε που ανέχεστε τέτοια φρικαλεότητα. Κάποτε ήσασταν πολιτισμένη χώρα...», «Ο ελληνικός μεσαίωνας για τα δικαιώματα των ζώων...», «Να καταργήσει με νόμο η ελληνική κυβέρνηση τα τσίρκα με ζώα», αναφέρουν ορισμένα από τα μηνύματα που έφθασαν στα «ΝΕΑ».

Το τσίρκο συνεχίζει την περιοδεία του...
Παρά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, το τσίρκο που καταγγέλλεται συνεχίζει να περιοδεύει στη Δυτική Μακεδονία. Ο υπάλληλος που φαινόταν στο βίντεο να χτυπά τον ελέφαντα με σίδερο στο κεφάλι γιατί άρπαξε λίγο χόρτο να φάει, απολύθηκε, αλλά το άγριο ζώο εκτελεί κανονικά κάθε βράδυ το νούμερό του...

«Δυστυχώς υπάρχουν δήμοι και υπηρεσίες νομαρχιών που εξακολουθούν να χορηγούν άδειες σε τσίρκα με ζώα, κυρίως στην ελληνική περιφέρεια. Έχουμε και άλλα μέσα διασκέδασης. Ας μας λείψει το τσίρκο με ζώα», λέει η κ. Πετρίδου.

Η ίδια είναι κατηγορούμενη για συκοφαντική δυσφήμηση ύστερα από μήνυση που κατέθεσε εις βάρος της ιταλικό τσίρκο, με αφορμή δηλώσεις της, το 2007, σε τηλεοπτικό σταθμό για τις συνθήκες διαβίωσης και εκπαίδευσης των άγριων ζώων... Η μήνυση εκκρεμεί στα ποινικά δικαστήρια, ενώ η κ. Πετρίδου κατέθεσε στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης φάκελο αναφορικά με τον τρόπο μεταχείρισης των ζώων.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

3 σχόλια:

kakos lykos είπε...

Σαν να μην έφτανε αυτό το περιστατικό με το ξενόφερτο τσίρκο, είχαμε και κάποια περιστατικά βασανισμών και θανατώσεων αδέσποτων ζώων στην Κρήτη.Δυστυχώς δεν είναι πρώτη φορά που συμβαίνουν τέτοια περιστατικά στο νησί.Πέρυσι είχαμε και περιστατικό με πελεκάνο για να αποκτήσουν ατραξιόν σαν την Μύκονο.Έλεος πια πρωτόγονοι είμαστε και απολίτιστοι, μετά απορούμε γιατί μας βρίζουν οι ξένοι.Όσο και να φωνάζουν οι ζωοφιλικές οργανώσεις η κατάσταση στην Ελλάδα δεν θα αλλάξει δυστυχώς, γιατί δεν έχουμε παιδεία.

everything53 είπε...

Λες μεγάλες αλήθειες δυστυχώς.

positive είπε...

ΟΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΑΣ ΒΟΗΘΗΣΗ

http://positive-hiv-positive.blogspot.com/