Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2009

Εξεταστική τέλος

Εγώ τουλάχιστον τελείωσα. Την επόμενη εβδομάδα ξεκινώ πάλι μαθήματα. Προς το παρόν περιμένω τα αποτελέσματα. Ωραίο πράγμα να έχεις πολύ ελεύθερο χρόνο... Για όσο κρατήσει φυσικά!

Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2009

Nip/Tuck


Έχω ένα κόλλημα με αυτή τη σειρά... Δεν ξέρω γιατί. Όποτε την βλέπω με καθηλώνει. Δεν είναι ούτε οι ανατριχιαστικές σκηνές στο χειρουργείο, ούτε οι "ακατάλληλες" σκηνές. Είνται το ότι τα όσα διαδραματίζονται σε αυτήν, και η πλοκή, είναι τέτοια ώστε σε μαγνητίζουν. Παρόλο που έχω δει όλα τα επεισόδια που έχουν παιχτεί μέχρι τώρα, άρχισα να τα βλέπω ξανά από την αρχή, μια κι έχουν περάσει μήνες και δεν τα θυμάμαι απόλυτα.
Τρελό κόλλημα λέμε!

Κυριακή, 22 Φεβρουαρίου 2009

Μας κοροϊδεύουν τελικά

Στην προηγούμενη ανάρτηση αντέγραψα από τα νέα χτες, ένα κείμενο που αναφερόταν στις βλαβερές συνέπειες του αλκοόλ. Σήμερα στην καθημερινή, αναφέρεται ακριβώς το αντίθετο. Παραθέτω αυτούσιο το κείμενο:

Το αλκοόλ με μέτρο φέρνει καλά αποτελέσματα στην υγεία

Οι υγιείς ηλικιωμένοι ενήλικες που πίνουν 1-2 ποτά ημερησίως, εκτιμάται ότι έχουν μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν με την πάροδο του χρόνου κάποιας μορφής ανικανότητα όσον αφορά τη φυσιολογία τους, δείχνει νέα μελέτη.

Από τη μελέτη, κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της οποίας παρακολουθήθηκαν περίπου 4.300 Αμερικανοί, διαπιστώθηκε ότι οι υγιείς «μετριοπαθείς» πότες εμφάνιζαν μικρότερη πιθανότητα να εκδηλώσουν προβλήματα στο βάδισμα, στις καθημερινές εργασίες και σε άλλες φυσικές δραστηριότητες, για χρονική περίοδο πέραν των τεσσάρων ετών. Ομως αυτά τα οφέλη δεν παρατηρήθηκαν μεταξύ ανδρών και γυναικών που είχαν ήδη προβλήματα στην υγεία τους κατά την έναρξη της μελέτης.

Τα συμπεράσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό American Journal of Epidemiology, και μεταξύ άλλων αποδείχθηκε ότι η κατανάλωση ενός αλκοολούχου ποτού, σε «ισοδύναμη» ποσότητα μπίρας ή κρασιού για παράδειγμα, τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, μπορεί να βοηθήσει στην ανάσχεση φυσικών αδυναμιών σύμφωνα με τη δρα Alison A. Moore του Πανεπιστήμιου της Καλιφόρνια στο Λος Αντζελες, η οποία ήταν και εκ των ερευνητών της μελέτης.

Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό δεν είναι πλήρως αποσαφηνισμένοι, αλλά ενδεχομένως το όφελος να προέρχεται από τον μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου, είπε η δρ Moore στο Reuters Health.

H ίδια και οι συνεργάτες της έλαβαν υπόψη τους το ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου που είχαν υποστεί όσοι παρακολουθήθηκαν στη μελέτη, το οποίο αποτελεί μία σοβαρή αιτία αναπηρίας στους ηλικιωμένους ενήλικες. Ωστόσο η δρ Moore εξήγησε ότι πολλοί ηλικιωμένοι υποφέρουν από «μίνι εγκεφαλικά επεισόδια», δηλαδή «διασπάσεις» στην παροχή αίματος του εγκεφάλου που μπορεί να μην προκαλούν σαφή συμπτώματα, αλλά επηρεάζουν μακροπρόθεσμα τις λειτουργίες του ατόμου.

Τα συμπεράσματα

Τα ευρήματα της μελέτης βασίστηκαν σε στοιχεία από ανασκόπηση υγείας σε 4.276 Αμερικανούς ενήλικες, οι οποίοι ήταν ηλικίας 60 ετών κατά μέσον όρο και χωρίς φυσικές αναπηρίες κατά την έναρξη της μελέτης. Πέντε χρόνια αργότερα, 15% από αυτούς είχαν αναπτύξει κάποιο είδος αναπηρίας, συμπεριλαμβανομένης της δυσκολίας στο βάδισμα, στην καθημερινή υγιεινή και σε καθημερινές ασχολίες.

Σε γενικές γραμμές οι άνδρες και οι γυναίκες που κατά την έναρξη της μελέτης κατανάλωναν λίγη έως μέτρια ποσότητα αλκοόλ –λιγότερα από 15 ποτά την εβδομάδα– είχαν κατά 25% μικρότερη πιθανότητα να αποκτήσουν αναπηρία. Ωστόσο, το όφελος ήταν περιορισμένο στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία είχαν αρχίσει την ήπια κατανάλωση αλκοόλ χωρίς να εμφανίζουν σημαντικά προβλήματα στην υγεία τους. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι όταν οι μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες έχουν ήδη βεβαρημένη υγεία, το αλκοόλ δεν μπορεί να τους προστατέψει από τη φυσική κόπωση. Η αλληλεπίδραση μεταξύ της αλκοόλης και πολλών φαρμάκων, για παράδειγμα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αναπηρίας.

Καθημερινή

Υ.Γ. Τελικά εγώ θ' αρχίσω να μη πιστεύω τίποτα απ' όσα διαβάζω!

Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2009

Το κρασί βλάπτει τελικά

Ακόμη κι ένα ποτηράκι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Καθώς μετατρέπεται στον οργανισμό σε καρκινογόνο μόριο, το αλκοόλ αυξάνει κατά 168% την πιθανότητα να εμφανίσει κανείς καρκίνο του στόματος, του φάρυγγα και του λάρυγγα.

Oι πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως δεν υπάρχει κατανάλωση αλκοόλ που να μη συνοδεύεται από κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Ένα ποτηράκι κρασί την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο αυτό από 9% ώς 168%, αναλόγως του καρκίνου. Την Τρίτη, το Εθνικό Καρκινολογικό Ινστιτούτο (ΙΝCa) και η Γενική Διεύθυνση Υγείας της Γαλλίας παρουσίασαν ένα φυλλάδιο που απευθύνεται στους γιατρούς και περιέχει διατροφικές συστάσεις για την πρόληψη του καρκίνου. Στις συστάσεις αυτές, που βασίστηκαν σε μια διεθνή μελέτη του 2007 στο πλαίσιο της οποίας αναλύθηκαν πάνω από 7.000 επιστημονικές έρευνες, υπογραμμίζεται η σχέση του αλκοόλ με τον καρκίνο. Περίπου 10,8% των καρκίνων στους άνδρες και 4,5% στις γυναίκες οφείλονται στο αλκοόλ. Στη δεκαετία του 1990 πιστεύαμε ότι σε μικρές δόσεις το αλκοόλ είναι ευεργετικό για την υγεία. Όμως οι καιροί άλλαξαν. Σήμερα είναι αναμφισβήτητο ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου αυξάνεται ακόμη και με ένα ή δύο ποτηράκια κρασί την ημέρα. Ακόμη και η ευεργετική δράση του κρασιού στην καρδιά αρχίζει τώρα να αμφισβητείται. Σύμφωνα πάντως με τον καθηγητή Ντομινίκ Μαρανενσί, τον πρόεδρο του ΙΝCa, δεν υπάρχει πρόβλημα με την ευκαιριακή κατανάλωση οινοπνευματωδών. «Το σημαντικό είναι», τονίζει, «να μην καταναλώνουμε αλκοόλ, οποιουδήποτε είδους, κάθε μέρα».Ο κίνδυνος αυξάνεται με τη δόση

ΤΑ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΗ συνδέονται με αύξηση των καρκίνων του στόματος, του φάρυγγα, του λάρυγγα, του οισοφάγου, του παχέος εντέρου, του μαστού και του ήπατος. Ο κίνδυνος αυξάνεται με τη δόση. Ένα ποτήρι αλκοόλ καθημερινά αυξάνει κατά 168% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στόματος, του φάρυγγα και του λάρυγγα, κατά 28% τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου, κατά 10% τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και κατά 9% αυτόν του παχέος εντέρου. Η αύξηση του κινδύνου είναι σημαντική ήδη από το ένα ποτήρι την ημέρα, εξήγησε η Πολ Μαρτέλ, διευθύντρια ερευνών στο γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Αγρονομικής Έρευνας (ΙΝRΑ). «Η επίδραση εξαρτάται από την ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνεται και όχι από το είδος του οινοπνευματώδους ποτού». Ένα ποτήρι αλκοόλ αντιστοιχεί σε 3 cl (εκατοστόλιτρα) ουίσκι, 10 cl κρασί ή σαμπάνιας, 25 cl μπίρας.

ΤΑ ΝΕΑ

Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2009

In Dreams - Roy Orbison

Είδα σε DVD την ταινία "Μπλε Βελούδο" (Blue Velvet), η οποία τελικά δεν με ενθουσίασε ιδιαίτερα γιατί είχε μέσα πολλές βρισιές και στοιχεία βίας. Όμως, μέσα στην ταινία, ακούγεται ένα τμήμα από ένα τραγούδι, το οποίο μου άρεσε και αμέσως κάθησα να το ψάξω. Το βρήκα ολόκληρο και είναι το παρακάτω (In Dreams - Roy Orbison), σε βίντεο που προβάλλει και τους στίχους του. Ελπίζω να σας αρέσει όσο και σε μένα. Καλή ακρόαση!

Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2009

Κάδοι ανακύκλωσης: Οδηγίες χρήσεως


Διάβασα τα παρακάτω σε ένα ένθετο εφημερίδας σχετικά με τους κάδους ανακύκλωσης, και κάποια από αυτά σίγουρα αρκετοί δεν θα τα γνωρίζουν. Ένα σημαντικό θέμα που πρέπει να έχουμε υπόψιν μας, είναι ότι η διαλογή των αντικειμένων των κάδων ανακύκλωσης γίνεται σε μεγάλο βαθμό στο χέρι.Παραθέτω περιληπτικά αυτά που πρέπει να κάνουμε ή να μην κάνουμε, με την ελπίδα να δώσουμε περισσότερη σημασία στο θέμα της ανακύκλωσης:

1. Πρέπει να ξεπλένουμε τις συσκευασίες που σκοπεύουμε να ρίξουμε στους κάδους ανακύκλωσης, ώστε να μην υπάρχουν μέσα υπολείμματα φαγητών, επειδή αυξάνουν το μικροβιακό φορτίο.

2. Πρέπει τα αντικείμενα να μπαίνουν χύμα στον κάδο ανακύκλωσης, κι όχι σε σφιχτοδεμένες σακούλες. Στη περίπτωση που ο κάδος είναι γεμάτος, τότε αν χρησιμοποιήσουμε αναγκαστικά σακούλα, τότε το δέσιμό της πρέπει να είναι χαλαρό.

3. Πρέπει να ξεχωρίζουμε τα διαφορετικά υλικά, κι όχι να τα βάζουμε ενωμένα (πχ. το νάϋλον χωριστά από το πακέτο τσιγάρων, το αλουμινόχαρτο χωριστά από το περιτύλιγμα της σοκολάτας, το μεταλλικό καπάκι χωριστά από το γυάλινο μπουκάλι, κτλ.).

4. Δεν πρέπει να πετάμε λάθος υλικά, όπως τρόφιμα, έπιπλα, ρούχα, αποτσίγαρα, και βιοδιασπώμενες σακούλες.

5. Δεν πρέπει να βάζουμε ογκώδη αντικείμενα στους κάδους αυτούς. Π.χ. όταν πρόκειται για χαρτόκουτες, καλό είναι να τις διπλώνουμε.

6. Δεν πρέπει να πετάμε επικίνδυνα αντικείμενα (όπως τζάμια ή σπασμένους καθρέφτες) γιατί επειδή η διαλογή γίνεται στο χέρι είναι επικίνδυνο για τους εργάτες.

7. Δεν πρέπει να πετάμε χαρτιά μικρότερα του μεγέθους Α4 (όπως εισητήρια) γιατί δεν έχει μεριμνήσει η ΕΕΑΑ για την ανακύκλωσή τους. Μπορούμε να πετάμε εφημερίδες, φακέλους, περιοδικά, ακόμα και αυτά που έχουν γυαλιστερές σελίδες.Με λίγα λόγια:

α. Συμπιέζω τα πλαστικά μπουκάλια

β. Πλένω τις πλαστικές συσκευασίες τροφίμων

γ. Βγάζω καπάκια από τα γυάλινα μπουκάλια

δ. Δεν σκίζω χαρτιά για να μην είναι μικρότερα του μεγέθους Α4.Όλα τα παραπάνω ισχύουν για αντικείμενα που σκοπεύουμε να ρίξουμε μόνο στους κάδους ανακύκλωσης.Ελπίζω αυτές οι οδηγίες - συμβουλές να βοηθήσουν κι άλλους, για να αποκτήσουμε έναν πιο σοβαρό ρόλο στο θέμα του περιβάλλοντος.

Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2009

Εν μέσω εξεταστικής

Καλημέρα και καλή εβδομάδα.
Δεν τέλειωσε ακόμα η εξεταστική μου, πέρασαν 2 βδομάδες και μένουν άλλες 2 βδομάδες περίπου ακόμα... Απλώς τέλειωσαν τα μεγάλα ζόρια, κι έτσι έχω λίγο παραπάνω ελεύθερο χρόνο πλέον.
Καλό διάβασμα και καλά αποτελέσματα σε όσους επίσης έχετε πέσει με τα μούτρα στον ύπν... εεε στα βιβλία ήθελα να πω.

Υ.Γ. Γερά με τσαμπουκά!