Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Ονειροκρίτης - Κατά πόσο ισχύει;

Όλοι μας έχουμε κατά καιρούς ονειρευτεί κάτι που μας κίνησε την περιέργεια, και κάποιοι από μας ψάξαμε να βρούμε την σχετική ερμηνεία σε καποιον ονειροκρίτη. Κατά πόσο όμως οι ερμηνείες αυτές είναι έγκυρες;

Όλοι ξέρουμε, πως αν επηρεαστούμε από κάτι στην πραγματική μας ζωή, αυτό πολύ συχνά εμφανίζεται και στα όνειρα μας. Δεν είναι απαραίτητο να είναι κάτι σημαντικό, μπορεί ακόμα και μια απλή λεπτομέρεια της ημέρας που πέρασε, να φανεί το βράδυ στον ύπνο μας. Πιστεύω πως οι περισσότεροι συμφωνούν με αυτό.
Άρα λοιπόν, αυτά που θα δούμε στο όνειρο μας, έχουν σαν βασική πηγή τις εμπειρίες μας. Επομένως, πως δίνει ο ονειροκρίτης κάποιες ερμηνείες προφητικής μορφής στα όνειρα αυτά;
Αν διαφωνείτε με την έκφραση "προφητική", τότε μπορείτε ν' ανατρέξετε σε κάποιον ονειροκρίτη να δείτε ένα δείγμα από τις ερμηνείες που περιέχει.

Αν πάλι, κάποια όνειρα "βγαίνουν" αληθινά, τότε η δική μου (και υποκειμενική φυσικά) ερμηνεία, είναι πως στην πραγματική μας ζωή με βάση τα όσα συμβαίνουν, συνειδητά ή ασυνείδητα προαισθανόμαστε κάποια πράγματα με βάση την λογική. Και τυχαίνει λοιπόν, κάτι από αυτά που θα ονειρευτούμε, να ανταποκριθεί μετά στην πραγματικότητα.

Γενικότερα όμως παρατηρώ, πως υπάρχει μια τάση πίστης προς τον ονειροκρίτη, ανεξάρτητα από το αν βγαίνουν αληθινές οι ερμηνείες του ή όχι. Δηλαδή θα πει κάποιος "ονειρεύτηκα αυτό, και σύμφωνα με τον ονειροκρίτη σημαίνει πως θα συμβεί εκείνο". Κι αν "εκείνο" δεν συμβεί ποτέ, δεν έχει καμία σημασία, γιατί την επόμενη φορά που θα ονειρευτεί κάτι παράξενο, πάλι τον ονειροκρίτη θα συμβουλευτεί. Γιατί;

Πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουμε πως αυτά που ονειρευόμαστε προέρχονται από εμάς τους ίδιους, από τις εμπειρίες μας, από τις σκέψεις μας, και από την ζωή μας. Ότι έχει σχέση με τον ονειροκρίτη, για μένα απλά δεν ισχύει...

Επίσης, αν σκεφτούμε και το συνειδητό ονείρεμα, τότε ο ονειροκρίτης χάνει τελείως την αξία του...
Γι' αυτούς που δεν ξέρουν, συνειδητό ονείρεμα είναι όταν την ώρα που ονειρεύεται κάποιος, συνειδητοποιεί πως βλέπει όνειρο και έτσι απλά το διαμορφώνει με βάση την δική του βούληση.

Εσείς πιστεύετε στον ονειροκρίτη;

4 σχόλια:

Το χρυσό ΠιΠι είπε...

δεν ξέρω αν πιστεύω στον ονειροκρίτη, στον φραπέ στα χαρτιά κλπ. Η αλήθεια είναι ότι από τα παλιά τα χρόνια, ο άνθρωπος ψάχνει σημάδια και τα ερμηνεύει κατά πως τον βολεύει.

kakos lykos είπε...

Ούτε σε χαρτορίχτρες ούτε σε καφετζούδες πιστεύω.
Και συμφωνώ με αυτά που γράφεις, ότι τα όνειρα είναι φτιαγμένα από στιγμές παραλλαγμένες της πραγματικότητας που βιώνουμε.Στοιχεία της ημέρας μπορούν να ρθουν στον ύπνο μας δοσμένα με τέτοιο τρόπο και να τον μετατρέψουν ακόμα και σε εφιάλτη, ενώ στην πραγματικότητα δεν έχουν τίποτα το τρομακτικό.
Είναι, είναι ενδόμυχοι φόβοι μας, τα άγχη μας, ακόμα και οι κρυφές μας σκέψεις που έρχονται σαν εικόνες στα όνειρα.
Είναι όμως κάποιες φορές που βλέπουμε κάποιο μέρος, το οποίο δεν το γνωρίζουμε ούτε καν αν υπάρχει στην πραγματικότητα κι όμως στο όνειρο μας φαίνεται πολύ οικείο.Συχνά βλέπω ένα μέρος, είναι παραθαλάσσιο, για να φτάσω εκεί κατεβαίνω από ένα στενό δρόμο με στροφές και κάτω είναι ένας μεγάλος γκρεμός, το μέρος είναι πανέμορφο και το έχω δει πολλές φορές το ίδιο σε διαφορετικά όνειρα.Μήπως εκτός από τα στοιχεία της πραγματικότητας στα όνειρα, δημιουργούμε και έναν δεύτερο δικό μας κόσμο που ζούμε καθημερινά;

Ανώνυμος είπε...

Δεν ισχυει ο ονειροκριτης αλλα το ονειρο..Κατα την γνωμη μου ενα ονειρο, υπογραμμιζει το κυρος του οταν το υπενθυμισει στο υποκειμενο, η ροη της πραγματικοτητας,σαν ενα ''ξεχασμενο ραντεβου''..Αυτος,ειναι ενας δρομος για την αναντιρρητη αξια του ονειρου που υποβαλλει σε δοκιμασια την πολυθρυλητη και πολυποθητη ''ελευθερια της βουλησης''..αφου μπορει να σπασει το φραγμα ενος κληρονομημενου και παραδεκτου ρεαλισμου, δημιουργωντας δαιδαλωδη ερωτηματικα μ'ενα συθεμελο για την μαθητιωσα νοηση(οπως παντα αυτη ειναι) φοβο και, αναλογου εντασεως συναισθημα..Ο αλλος δρομος ειναι η συναντηση μ'αυτο στον χρονο του υπνου και ο καθενας μας εδω,εχει το μερτικο της αυτογνωσιας του ..Ονειροεργαλεια,συλλογικα γαβ-γαβ και λοιπες ερμηνευτικες θεωριες κι επιστολες,απλα,επιτεινουν την συγχυση για μια,φερ'ειπειν,ερμηνεια του ονειρου..Το ονειρο κατεχει την απροσδιοριστη ελευθερια να ερμηνευει τον εαυτο του και να κραταει την σωστη αποσταση απ'αυτην..Οσο πιο απλος ο νους τοσο πιο κατανοητη η γλωσσα του ονειρου..Ολου του κοσμου οι φυσικοχημικες διεργασιες δεν μπορουν ν'ανταποκριθουν στις απαιτησεις της ''γλωσσας''του και αυτο ακριβως ειναι η υψιστη τιμη για οσους ζωντανους κι ο ''τονος''της επιγνωσης, μιας ανοικτης γραφης,υπομνησκοντας το ανειπωτο, σε βαρος της γνωσης που προσπαθει να το διανοηθει..Οι πασης φυσεως γραφες,ερχονται δευτερες..Τ'ονειρο κι οτι το αφορα,προυπαρχει της θαλασσας του χρονου και σημειολογικα συντιθεται εξω απ'αυτην..Τι πικρα για τους σοφους!!!Μοναχα οι ερωτευμενοι κααατι πανε να πουν αλλα η ψυχοπαθολογια της εποχης τους,δεν τους αφηνει σε ησυχια γιατι θελει παντα να τους κανει μπανιο στην κολυμβηθρα των απεσταλμενων της φαντασιωσεων..Προφανως,το ''ελα να σου εξηγησω τ'ονειρο'' αφηνει τη θεση του στο καλιτερρον ''εγω(εσυ)ξερω οτι δεν ειμαι καλαμποκι,οι κοτες το ξερουν ,ομως;''..Ανταιος..

ΖΕΡΒΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ είπε...

Εγώ πιστεύω στην διάθεση που μου άφησε το όνειρο. Αν νιώσω καλά, θα πάνε καλά όλα, αν νιώσω περίεργα τότε θα μου βγει σε όχι και τόσο καλό...... αλλά το θέμα είναι αν πιστεύεις σε αυτά ή όχι. Αν δεν πιστεύεις δεν βγαίνει σε τίποτα και τέλος!
Καλό μήνα!!!!