Παρασκευή 11 Απριλίου 2008

Synch Φεστιβάλ

Αν υπάρχει ένα ελληνικό Φεστιβάλ που να δικαιώνει τον τίτλο του, τότε αυτό δεν είναι άλλο από το Synch. Το πρωτοποριακό Φεστιβάλ που ξεπήδησε από το πουθενά πριν από πέντε χρόνια στο Λαύριο και αναπόφευκτα συγκρίθηκε με το περίφημο Sonar της Βαρκελόνης, έχει πλέον χαράξει μια ξεχωριστή πορεία και έχει αποκτήσει τη δική του ταυτότητα με πολλούς φίλους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Φέτος, το Synch επιστρέφει με την 5η έκδοσή του (δεύτερη υπό τη σκέπη του Φεστιβάλ Αθηνών), εμπλουτίζει το πρόγραμμά του και επεκτείνεται ακόμα περισσότερο στο κέντρο της Αθήνας. Για τρεις ημέρες, από τις 13 έως 15 Ιουνίου, σε πέντε διαφορετικούς χώρους (Τεχνόπολις, Μουσείο Μπενάκη, Κ44, Motel Club, Bios) θα επιχειρήσει να μειώσει τις αποστάσεις μεταξύ μουσικής, τέχνης, τεχνολογίας και κοινού, εξερευνώντας τις νέες τάσεις της μουσικής και τις εφαρμογές της τεχνολογίας στο χώρο της κινούμενης εικόνας και των new media. Mας καλεί για άλλη μια φορά να συγχρονιστούμε με ήχους τού σήμερα και του αύριο, προβολές μουσικών βίντεο κλιπ από όλο τον κόσμο, κινητή performance στους δρόμους της πόλης, διαλέξεις και workshops και την πρώτη ευρωπαϊκή παρουσίαση του laptop των 100 δολαρίων! Για την ώρα μετράμε τα highlights.

Ηχητικές διαδρομές

Περισσότεροι από 40 ξένοι και Ελληνες καλλιτέχνες θα εμφανιστούν στις σκηνές του Synch ’08 στην Τεχνόπολη. Με τη διαφορά ότι σημασία έχουν και η ποσότητα και η ποιότητα. Ξεχωρίζουν οι εμφανίσεις της εκκεντρικής ντίβας της electro-pop σκηνής και πρώην τραγουδίστριας των Moloko, Roisin Murphy (στη φωτογραφία), στις 15/6, των Happy Mondays (13/6) από το μουντό Μάνστεστερ που άλλαξαν τη χορευτική κουλτούρα, των Αμερικανών Yo La Tengo (13/6), του Juan Atkins (15/6) που επινόησε τον όρο «techno», των Καναδών Holy Fuck (13/6), η μεγάλη έκπληξη του 2007, των Βρετανών Stereolab (15/6) με την πιο σοφιστικέ ποπ της δεκαετίας του ’90 και του απρόβλεπτου Γάλλου DJ Pilooski (15/6), που εκτός από το χιλιοπαιγμένο «Beggin» έχει κι άλλους άσους στο μανίκι του. Από ελληνικής πλευράς θα εμφανιστούν, μεταξύ άλλων, οι: Ρόδες, Monika, My Wet Calvin και Elica.

Διάλεξη για το laptop των 100 δολαρίων
Για πρώτη φορά στην Ευρώπη θα γίνει η παρουσίαση του one laptop per child ή, πιο απλά, του υπολογιστή των 100 δολαρίων που κατασκευάστηκε για τα παιδιά της Αφρικής και όχι μόνο. Τη διάλεξη στο Μουσείο Μπενάκη θα πραγματοποιήσει ο διεθνούς φήμης επιστήμονας Ρίτσαρντ Μπουλανζέ, διδάκτωρ μουσικής σύνθεσης στο Berklee College Of Music, ο οποίος θα παρουσιάσει τις δυνατότητες του laptop, καθώς και του Csound, του νέου «όπλου» για αρχάριους και επαγγελματίες μουσικούς που ασχολούνται με τη σύνθεση ηλεκτρονικής -και όχι μόνο-μουσικής.

Κινούμενη εικόνα
Η θεματική ενότητα «Moving Image» είναι αφιερωμένη στα video clips και θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Μπενάκη. Θα προβληθούν μουσικά βίντεο από όλο τον κόσμο σε συνεργασία με το Radar Festival του Λονδίνου. Επίσης, την τιμητική τους θα έχουν και τα καλύτερα, ερασιτεχνικά και επαγγελματικά, video clips Ελλήνων και ξένων δημιουργών που θα σταλούν στο Synch μέχρι τις 30 Απριλίου.

New Media
Την παράσταση αναμένεται να κλέψει ο Ιταλός μουσικός εξερευνητής Tonylight, κατά κόσμον Aντόνιο Καβαντίνι. Οπλισμένος με αυτόνομο ηλιακό σύστημα αναπαραγωγής ήχου, φώτα και ηχεία θα παίξει live στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας με το Gameboy του και παλιά κομπιούτερ όπως τα Nes και Atari ST!

Ιnfo

SYNCH ’08
13 – 15 Ιουνίου
■ Τεχνόπολις (Πειραιώς 100, Γκάζι), Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138), Κ44, Motel Club, Bios.
■ Eισιτήρια
Προπώληση: 70 ευρώ (τριήμερο, Τεχνόπολις και Μουσείο Μπενάκη) έως 30 Απριλίου αποκλειστικά μέσω της ιστοσελίδας: www.synch.gr Από 1/5 έως 12/6: 80 ευρώ (τριήμερο, Τεχνόπολις και Μουσείο Μπενάκη), 40 ευρώ (ημερήσιο, Τεχνόπολις) και 10 ευρώ (ημερήσιο, Μουσείο Μπενάκη).
Στην είσοδο: 45 ευρώ (ημερήσιο, Τεχνόπολις) και 15 ευρώ (ημερήσιο, Μουσείο Μπενάκη).
■ Ωρες λειτουργίας: 14.00-05.00. Πληροφορίες: www.synch.gr


ΜΑΧΜΟΥΝΤΕΣ ΒΑΪΟΣ

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: