Τετάρτη 7 Μαΐου 2008

Windows XP SP3: αποσύρθηκαν και καθυστερούν λόγω RMS

Όπως είχε προαναγγελθεί, η Microsoft όντως κυκλοφόρησε το πολυαναμενόμενο πακέτο Windows XP SP3 για επαγγελματίες, τεχνικούς & εταιρικούς πελάτες στις 21/04/08, αλλά το απέσυρε λίγες ημέρες μετά λόγω ασυμβατότητας με το Microsoft Dynamics Retail Management System (RMS), ένα πολυδύναμο λογισμικό για μικρές & μικρομεσαίες επιχειρήσεις λιανικών πωλήσεων, διαφημιζόμενο ως “πλήρως συμβατό” με όλα τα προγράμματα και τις εκδόσεις της Microsoft ενώ δεν κυκλοφόρησε καθόλου τα Windows XP SP3, που προορίζονταν για κοινούς χρήστες στις 29/04/08.

Παρόλο που η εξήγηση, που δόθηκε δεν έγινε πιστευτή από ευρωπαίους και μη σχολιαστές ωστόσο, η αμερικανική κυβέρνηση, τον τελευταίο καιρό, δίνει μεγάλη σημασία στην υποστήριξη, ανάπτυξη και προστασία των μικρών & μικρομεσαίων επιχειρήσεων λιανικών πωλήσεων και βέβαια, η Microsoft δεν σκοπεύει να της «χαλάσει τα σχέδια». Από την άλλη μεριά, όμως, και τα Vista SP1 παρουσίασαν την ίδια ασυμβατότητα με το RMS, όμως η Microsoft ούτε τα απέσυρε ούτε σκοπεύει να σταματήσει τη διάθεσή τους στο ευρύ κοινό.

Σύμφωνα με το ZDNET, το τελευταίο ανακοινωθέν του επίσημου Εκπροσώπου Τύπου της Microsoft για την αναβολή κυκλοφορίας των Windows XP SP3 στις 29/04/08 ήταν το εξής: “Θα ήθελα να σας ενημερώσω για τη σημερινή προγραμματιζόμενη έκδοση στο Διαδίκτυο του πακέτου XP SP3. Τις τελευταίες ημέρες, ανακαλύψαμε ένα θέμα μη συμβατότητας της έκδοσης μεταξύ του λογισμικού «Microsoft Dynamics Retail Management System (RMS)» και των «Windows XP SP3» και «Windows Vista Service Pack 1 (SP1)». Με σκοπό να διασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία και ικανοποίηση των πελατών μας, αποφασίσαμε ν' αποσύρουμε προσωρινά τα Windows XP SP3 από τα Windows Updates (αυτόματη αναβάθμιση) και το Microsoft Download Center.

Στην προσπάθεια προστασίας των πελατών μας από την ασυμβατότητα αυτή, σχεδιάζουμε να τοποθετήσουμε ένα φίλτρο στα Windows Updates σε σύντομο χρονικό διάστημα με σκοπό να σταματήσει η διάθεση του XP SP3 στους πελάτες που χρησιμοποιούν το RMS. Μόλις αυτό πραγματοποιηθεί, θα επανακυκλοφορήσει το πακέτο XP SP3 μέσω των Windows Update και του Download Center.

Μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα αυτό συμβουλεύουμε:
1) τους πελάτες που χρησιμοποιούν RMS να μην εγκαταστήσουν την έκδοση XP SP3,
2) τους πελάτες που χρησιμοποιούν ήδη το XP SP3 έχοντας εγκατεστημένο στον Η/Υ τους, το RMS να επικοινωνήσουν με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών της Microsoft για την περαιτέρω πληροφόρησή τους,
3) τους πελάτες που χρησιμοποιούν Windows Vista SP1 ταυτόχρονα με το RMS να επικοινωνήσουν με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών της Microsoft για την περαιτέρω πληροφόρησή τους.

Το φίλτρο βρίσκεται ακόμη υπό δοκιμή και ελπίζουμε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε να επιλυθεί σύντομα ώστε να επανακυκλοφορήσει η αναβαθμισμένη έκδοση XP SP3”.

Δεν έγινε δήλωση για ΝΕΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ επανακυκλοφορίας του XP SP3 μέχρι σήμερα! Σχετικά με δηλώσεις χρηστών ότι κατάφεραν να «κατεβάσουν» το XP SP3 σαν απευθείας εφαρμογή, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα από εδώ, ο Εκπρόσωπος της Microsoft δήλωσε τα παρακάτω: "Όλοι οι χρήστες πρέπει ν’ αποφεύγουν να «κατεβάζουν» λογισμικό της Microsoft από ανεπίσημες ιστοσελίδες του Διαδικτύου σε μορφή παρόμοια με αυτήν καθώς τα συστήματά τους θα είναι ευάλωτα σε ιούς ή spywares και μπορεί να λάβουν το υλικό παραποιημένο ή κατεστραμμένο ενώ δεν θα έχουν επαρκή πληροφόρηση σε οδηγίες «κατεβάσματος», εγκατάστασης, απαιτήσεις συστήματος κλπ, που θα είχαν μέσω της ιστοσελίδας της Microsoft.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση επειδή φαίνεται πως ο σύνδεσμος (link) ανήκει στην Microsoft υπάρχει η πιθανότητα, μερικές ξένες ιστοσελίδες να οδηγούν στο πακέτο XP SP3, που δημοσιεύσαμε για τους επαγγελματίες, τεχνικούς και εταιρικούς πελάτες μας. Καθότι όμως δεν μπορούμε να ερευνούμε ή να επιβεβαιώνουμε κάθε ξένο σύνδεσμο (link), συμβουλεύουμε τους πελάτες μας να περιμένουν μέχρι την έκδοση των Windows XP SP3 μέσω των αυτόματων αναβαθμίσεων και του Download Center της εταιρίας μας".

Σχετικά με τις διαμαρτυρίες που εκδηλώθηκαν για την απόσυρση από την αγορά και τις άλλες πηγές του πακέτου VISTA SP1 που παρουσίασε το ίδιο πρόβλημα, ο εκπρόσωπος της Microsoft δήλωσε τα εξής: "Η Microsoft προσωρινά εμποδίζει την αυτόματη αναβάθμιση των Vista σε Vista SP1. Ωστόσο, η εταιρία δεν αποσύρει τα Vista SP1 ούτε από την αγορά ούτε εμποδίζει την αναβάθμιση από τα XP σε Vista καθώς, παρόλο που οι πελάτες που χρησιμοποιούν RMS θα έχουν προβλήματα, οι υπόλοιποι μπορούν κάλλιστα να ευεργετηθούν από την εγκατάσταση τόσο των Vista όσο και των Vista SP1!”

Πάντως, δεν είναι η 1η φορά που η Microsoft εμποδίζει προσωρινά την κυκλοφορία των Vista SP1 μέσω των αυτόματων αναβαθμίσεων. Το έκανε και νωρίτερα εντός του έτους, στις 19/02/08 όταν οι χρήστες παραπονέθηκαν για ατελείωτα προβλήματα σχετικά με την επανεκκίνηση στους υπολογιστές τους.

Επίσης, γεγονός είναι πως τα XP SP3 δεν εκδηλώνουν ασυμβατότητα στην αναβάθμισή τους από τα XP SP2, αλλά δε γνωρίζουμε ακόμη εάν προκαλούν άλλα προβλήματα στο υπόλοιπο λογισμικό ή τον εξοπλισμό των υπολογιστών για να τα «τρέξουν». Εάν λοιπόν είστε κοινός χρήστης όπως χιλιάδες άλλοι και επιθυμείτε το «κατέβασμα» της έκδοσης από την επίσημη ιστοσελίδα της Microsoft, θα πρέπει να περιμένετε κάποιο καιρό ακόμη (άγνωστο πόσο). Εάν χρησιμοποιείτε το RMS απευθυνθείτε στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών της Microsoft για περαιτέρω πληροφόρηση ενώ εάν ανήκετε στους χρήστες που έχουν ήδη εγκαταστήσει τα XP SP3 ή τα Vista SP1 στους υπολογιστές τους, τότε σας συμβουλεύω να κάνετε την προσευχή σας να πάνε όλα καλά ή να σταυρώσετε τα δάχτυλά σας για γούρι ή να σιγουρευτείτε ότι έχετε κάνει προηγουμένως καλό backup!

Πηγή: www.technews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: